Ülkenin pek çok ilinde olduğu gibi tarımın en yoğun olduğu illerin başında gelen Aydın'da çiftçilik yapan kadınlar tarlada TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın tarımda çalışan kadınlar için istediği yıpranma payını talebini değerlendirdi.

'YIPRANMA PAYI SEKTÖRÜ DE RAHATLATIR'

Arkadaşları adına konuşan Pembe Karakaş, tarımda çalışan kadınların daha çabuk yıprandığını belirterek yıpranma payı uygulanması halinde sektörün de rahatlayacağını savundu.

Şu anda çalıştıracak kişi bulmanın çok zor olduğunu ve cazip bulunmadığı için kimsenin tarımda çalışmak istemediğini belirten Pembe Karakaş, herkes zorunluluktan çalışıyor. Yazın sıcakta kışın da çamur ve soğukta tarım işi yapanlar genç yaşta yıpranıyor. Yıpranma payı ve destekleme olursa hem tarım çalışanları hem de sektör rahatlar” dedi.

Ülke genelinde sayıları 3,1 milyonu geçen ücretsiz aile işçisinin yaklaşık 2,6 milyonunun tarımda çalıştığını belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “2 milyonun üzerinde kadın, 550 bine yakın erkek tarımda ücretsiz aile işçisi olarak emek veriyor. Kadın çiftçilerin sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanmalı, her yıl için 90 gün, 4 yıla 1 yıl hesabıyla yıpranma payı getirilmelidir” dedi.

Bayraktar; Ekim ayı itibarıyla 28,6 milyon olan istihdamın 19,5 milyonunun ücretli ve yevmiyeli, 4,8 milyonunun kendi hesabına çalışan, 3,1 milyonunun ücretsiz aile işçisi, 1,3 milyonunun ise işverenlerden oluştuğunu belirtti. Tarımda istihdam edilen 5 milyon 534 bin kişinin ise en büyük bölümünü 2 milyon 572 bin kişiyle ücretsiz aile işçilerinden meydana geldiğine dikkat çeken Bayraktar, tarımda 2 milyon 206 bin kişinin kendi hesabına, 693 bin kişinin ücretli ve yevmiyeli, 63 bin kişinin ise işveren olarak yer aldığı bilgisini verdi.

'TARIMIN YÜKÜNÜ KADINLAR ÇEKİYOR'

Tarımda istihdam edilen 2 milyon 981 bin erkekten, 1 milyon 966 bininin kendi hesabına, 414 bin kişinin ücretli ve yevmiyeli, 57.000 kişinin işveren olarak çalıştığını bildiren Bayraktar, “Tarımda istihdam edilen 2.572.000 ücretsiz aile işçisinin 544.000'i erkeklerden oluşurken, kadınların sayısı 2.028.000 buluyor. Buna karşın tarımda kendi hesabına çalışan kadın sayısı 240.000, ücretli veya yevmiyeli çalışan kadın sayısı 279.000'de kalıyor.

İşveren olarak tarımda istihdam edilen kadın sayısı 7.000'i ancak buluyor. Ekim ayı verilerine göre, tarım istihdamında %84,5 olan kayıt dışılık oranı, erkeklerde %76,3'de kalırken, kadınlarda %94'e ulaşıyor. Tarımın yükünü kadınlar çekiyor.

Üstelik ücret almıyorlar, gelir elde etmiyorlar, %94'ü de kayıt dışı çalışıyor. Bu oranının düşürülmesi gerekiyor. Bunun yolu, kadın çiftçilere pozitif ayrımcılıktan geçer. Kadın çiftçilerin sosyal güvenlik primlerinin %50'si devlet tarafından karşılanmalı. Her yıl için 90 gün, 4 yıla 1 yıl hesabıyla yıpranma payı getirilmelidir” dedi.