Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Konya İl Kongresi'nde konuşan TZOB Başkanı, gelişmiş ülkelerde tarım bakanlığının yaptığı görevleri, tarım sektörü meslek kuruluşlarının gerçekleştirdiğini kaydederek şunları belirtti: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bazı yüklerini de almaya başladık. Daha farklı hizmetlerle başka yüklerini de alacağız. Buna talibiz. Bu çok önemli. Çünkü biz çiftçimizin yasal meslek kuruluşuyuz” dedi.

Başkan Bayraktar, ayrıca gayri safi milli hasılaya önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde 150 milyar dolarlık katkı sağlanması gerektiğini, 62-63 milyar dolarlık bugünkü seviye ile yetinilemeyeceğini, sevinilemeyeceğini söyledi. Kapasitemizin bu olmadığını vurgulayan başkan, “Tarımsal hasıla ile 150 milyar dolarlık katkı sağlayacağız. Bu sadece çiftçimizin değil ülkemizin de zenginliği olacaktır" dedi.

ÜRETİCİNİN GÜÇLÜ OLMASI ŞART

Çiftçinin 1 liraya ürettiğini tüketicinin 5 liraya yememesi gerektiğini anlatan Bayraktar, üretici birliklerinin daha güçlü hale getirilmesinin şart olduğu söyledi. Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik de 2002 yılında 23 milyar dolar olan tarımsal hasılanın 2014 yılında 62 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, Konya'nın bu hasılanın yüzde 7'sini tek başına karşıladığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği Konya İl Kongresi'nde, TZOB Genel Kurulu için 5 delegenin seçimi gerçekleştirildi.