Birlik binasında basın toplantısı düzenleyen Bayraktar, kırmızı ette ekimde üretici fiyatları düşerken market fiyatlarının arttığını belirtti. Bayraktar, "Kurban Bayramı sonrası talepte yaşanan düşme, 'ette gümrük vergilerinin indirilmesi, lop et ithali ve marketlerle anlaşma yapılarak ithal etle ucuz et yedirme' kararları ve söylemleri sektörü olumsuz etkiledi" diye konuştu.

DANA ETİ FİYATI ARTTI

Ekimde, üreticide kuzu eti fiyatının yüzde 4.55 düşüşle 33 lira 62 kuruştan 32 lira 9 kuruşa, dana eti fiyatının yüzde 6.48 gerilemeyle 27 lira 47 kuruştan 25 lira 69 kuruşa indiğini belirten Bayraktar, buna karşın markette, ekimde kuzu eti fiyatının değişmediğini ve 53 lira 65 kuruşta kaldığını, dana eti fiyatının yüzde 4.01 artışla 40 lira 52 kuruştan 42 lira 14 kuruşa çıktığını kaydetti.

ESK KARKASTA FİYAT ARTIRMALI

Bayraktar, üreticide dana etinin ortalama kilogram fiyatının 25 lira 69 kuruş olmasına rağmen bazı illerde 23 liraya kadar düştüğüne dikkati çekerek, "Alıcıların fiyatları aşağılara düşürmek için üreticilerle pazarlık yaptığı ya da vadeli almaya çalıştığı bilinmektedir. Görüldüğü gibi ithalat üreticide fiyatları düşürmüştür. Buna karşın, ithalata rağmen markette fiyatlar artmıştır. Bunun önlemleri alınmalıdır. Et ve Süt Kurumunun (ESK) yerli besi hayvanıyla besicilik yapan üreticimizi ithalata karşı korumak için açıkladığı karkasta kilogram başına 25 liralık alım fiyatı artırılmalı" değerlendirmesinde bulundu.

HAYVAN BAŞINA 1000 LİRA DESTEK VERİLMELİ

Üreticinin karkas kilogram maliyetinin 27 lira 57 kuruş olduğunu dile getiren Bayraktar, "Sektörde üreticinin besiciliğe devam etmesi için en azından hayvan başına 500-600 lira kazanması gerekir. Besicimizin hayvan başına 500 lira dolaylarında bir kazanç sağlayabilmesi için besiye alınan hayvan başına 1000 lira destek verilmelidir" diye konuştu.