Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu'nda öyle bir madde var ki, 800'e yakın odanın başında 'Demokles'in Kılıcı' gibi sallanıyor. 2004 yılında ziraat odaları birliğinin kanununa bazı odaları görevden almak için geçici olarak eklenen bu madde, birlik tarafından odalara karşı silah gibi kullanılıyor. Birliğe ve Başkana itiraz eden hemen yok ediliyor.

HUKUK DEĞİL BAŞKANIN KANUNU GEÇERLİ!

Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu'nun 18'nci maddesinin 7'nci bendine göre, Birlik talimatına uymayan odaların meclisleri, Birlik tarafından hiçbir hukuki kararı beklemeden rahatlıkla görevden alınabiliyor. Tamamen keyfiyete açık olan bu yetkiden dolayı bugüne kadar birçok oda meclisinin TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'ın talimatıyla görevden alındığı kaydediliyor.

İŞTE O SKANDAL MADDE!

Söz konusu kanunun ilgili maddesinde; 'Oda genel kurulu veya Birlik kararlarına uymayan oda meclislerinin görevlerine, oda genel kurulu veya Birlik Yönetim Kurulu kararıyla son verilir' deniliyor. Böyle bir yetki TZOB dışında hiçbir meslek örgütünün kanununda bulunmuyor.

BAKANIN YETKİSİ YOK AMA BAŞKANIN VAR!

Diğer yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın TZOB'u denetleme yetkisi bulunuyor ancak Bakanlık kararlarına uymadığı gerekçesiyle birlik yönetimini görevden alma yetkisi bulunmuyor. Fakat ne gariptir, kendisine bağlı odaları denetleme yetkisi bulunan TZOB'un birlik kararlarına uymadığı gerekçesiyle oda meclislerini görevden alma yetkisi bulunuyor.

BU YETKİ HİÇ BİR KİMSEDE YOK!

TZOB'un dışındaki meslek örgütlerinin sorumlu organlarının görevine, kanunun belirlediği merci veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkeme kararıyla son verilebiliyor. Ancak TZOB'da mahkeme kararı olmadan oda meclisleri birlik yönetimi tarafından görevden alınabiliyor.

ÇİFTÇİNİN ODALARI BU CENDEREDEN KURTARILMALI

Odaların bulundukları bölgelerde çiftçiye gerçek manada hizmet edebilmesi için üzerlerinde 'Demokles'in Kılıcı' gibi sallanan bu maddenin biran önce kaldırılması gerekiyor. TZOB'da keyfi yönetime neden olan bu madde kaldırılmadığı sürece 5 milyon çiftçinin üyesi olduğu TZOB, tek adam anlayışıyla yönetilmeye devam edilecek.

YOL ARKADAŞINI BİLE GÖREVDEN ALDI!

TZOB'da 2003-2011 yılları arasında yönetim kurulunda bulunan ve 2011'de söz konusu kanunun 18'nci maddesinin 7'nci bendi işletilerek görevden alınan Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, 18/7'den dolayı TZOB yönetiminin odalara karşı pervasızca kararlar alabildiğini vurguladı.

Kanal 42'de yayınlanan, yapımcı ve sunuculuğunu Recep Cingöz'ün yaptığı Tarım Masası programına geçtiğimiz Cumartesi günü konuk olan TZOB eski yönetim kurulu üyesi Necat Avcı, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

HUKUKUN KARARINI BİLE BEKLEMEDİLER!

Avcı, şunları kaydetti: “2011 yılında Ordu Ziraat Odası yönetiminin görevden alınması için birlik tarafından talimat gönderildi. Birliğin talimatına Ordu Ziraat Odası Meclisi, 'Hayır kardeşim, siz teftişinizi yaptınız dosyalar savcılığa intikal ettirildi. Savcılık soruşturmaları sonrasında kanun nasıl bir yol ve yöntem izlerse biz de o karar doğrultusunda yönetimi görevden alırız' dedi. Akabinde Ordu Ziraat Odası Meclisi, Birlik talimatına uymadığı için görevden alındı. Sonrasında gelen kayyuma biz odamızı vermeyince, odamız kapatıldı"

KİMSE NE ADAY OLABİLİYOR NE DE ELEŞTİREBİLİYOR!

Bu durumun sadece Ordu Ziraat Odası'nın yaşamadığını da vurgulayan Avcı, onlarca odanın TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'ın keyfi taleplerini yerine getirmediği için kapatıldığına dikkat çekti. 18/7'den dolayı bütün odaların sindirilmiş durumda olduğunu kaydeden Avcı, “18/7'nin ucu açık. Birliğin hangi talimatına uymayacaksınız? Dünyanın neresinde var? Demokrasinin neresinde var? Bu madde durduğu sürece Şemsi Bayraktar'ın karşısına oda başkanları ne aday olabilir ne eleştirebilir ne de kendi hür iradeleri ile çiftçinin lehine bir karar alabilirler. Çünkü bütün odalar cendereye alınmış durumda" dedi.

Odaların, birlik tarafından değil Tarım Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğini ifade eden Avcı, TZOB'daki keyfi uygulamaların sadece 18/7 ile sınırlı olmadığını dile getirdi.

Keyfi yönetmeliklerle delegeleri istedikleri şekilde yönlendirdiklerini belirten Avcı, Kongre Yönetmeliğinin 3/3'üne dikkat çekti. Burada odadan uzaklaştırma cezası alan delegelerin 'birlik kararları tartışılırken birlik lehine oy kullanmaları durumunda bu uzaklaştırmadan muaf tutulduğunu' anımsatan Avcı, oysa mevcut Kongre Yönetmeliği'nde böyle bir maddenin bulunmadığının altını çizdi.

BİRLİK, ODALARIN GELİRLERİNE EL KOYUYOR!

Diğer yandan ziraat odaları birliğinin kanununa göre, birlik gelirlerinin en az yüzde 50'sinin odalara dağıtılması gerektiğini ancak bunun 5 yıldır dağıtılmadığını, bu gelirlere birliğin el koyduğunu belirten Avcı, sözkonusu kanunun 32'nci maddesinin birlik tarafından çiğnendiğini söyledi.

7 AYLIK TEFTİŞE 140 BİN LİRA HARCANDI!

Birlik tarafından Ordu Ziraat Odası'na gönderilen 7 müfettişin incelemesinin yaklaşık 7 ay sürdüğünü anımsatan Avcı, “Müfettişler 7 ayda bula bula 6 bin 900 liralık konaklama giderlerini usulsüz buldular. İnceleme sırasında müfettişlerin konaklama, yemek ve harcırah gideri olarak nereden baksanız 150 bin lira harcandı. Şimdi hangisi usulsüz harcama? Bizim oda meclisi ve genel kurulunda onaylanan konaklama giderleri mi yoksa 7 ayda müfettişlere ödenen 140-150 bin lira mı? Bunun takdirini de çiftçilere bırakıyorum" dedi.