Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın yazılı olarak yaptığı enflasyon açıklamasında, geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde karşılaşılan gıda enflasyonunda rutin bir seyir yaşandığı ve gıda enflasyon rakamlarının tekli hanelere kadar indiğini belirtti.

Bayraktar yapmış olduğu açıklamada yıllık gıda enflasyonunun bir ay içerisinde yüzde 13,79 iken yüzde 8,76'ya kadar indiğini ve yıllık TÜFE enflasyonunun ise bu rakamın üzerinde yüzde 10,35'den hareket ettiğini ifade etti. Ulaştırma enflasyonunda ise yüzde 16,02'ye, ev eşyasında 13,49'a, giyimde ve ayakkabıda ise yüzde 12,63'lük bir enflasyonla karşılaşıldığını açıkladı.

Gıda harcamalarındaki payın ise yüzde 21,77 olduğunu hatırlatan Bayraktar, buna rağmen enflasyon oranının yüzde 18,45'de kaldığını belirtti. Yıllık TÜFE'de ise ulaştırmanın 2,61 puanlık payı ile gıdanın yıllık 1,91'lik payını geride bıraktığı kaydetti. Artan gıda enflasyonuna dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, en fazla gıda enflasyonu üzerine çalışılması ve gıdadaki enflasyonu düşürebilmek için mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı. Gıda enflasyonunun sıfıra dahi indirilmesi durumunda Ocak ayı TÜFE'sinin yüzde 8,44'de olabileceğini söyledi.