Türkiye tohumculuk sektörünün çatı örgütü olan TÜRKTOB'da seçim heyecanı bugün yapılan seçimlerle sona erdi. 7 alt birlikten 70 delegenin oy kullandığı seçimlerde, TÜRKTOB Başkanı Kamil Yılmaz, yönetim kuruluna seçilemedi. Kamil Yılmaz'ın seçimleri kaybetmesi, TÜRKTOB'daki dengeleri de değiştirdi. Sektörün yönetimi, Tarım Kredi Kooperatifleri'nden özel sektörün kontrolüne geçti. TÜRKTOB'un 7 kişilik yönetim kurulunun 5'i özel sektör temsilcisinden oluştu.

70 DELEGE 70 AYRI HESAP YAPTI!

TÜRKTOB seçimleri kıran kırana geçti. 70 delegenin oy kullandığı seçimlerde 70 ayrı hesap yapıldı. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) ile Bitki Islahçıları Alt Birliği'den (BİSAB) ikişer ismin seçimlere katılması yönetimde söz sahibi olmak isteyen alt birliklerin farklı hesaplar yapmasına neden oldu.

TSÜAB'dan Yıldıray Gençer ile Ayhan Atalay yarışırken, BİSAB'da da Vehbi Eser ile Kamil Yılmaz yarıştı. TSÜAB'dan Yıldıray Gençer, BİSAB'dan da Vehbi Eser seçimleri kazandı. Ancak burada olan Tarım Kredi Kooperatifleri'ne oldu. Kamil Yılmaz'ın yani Tarım Kredi Kooperatifleri'nin TSÜAB'da Yıldıray Gençer'i desteklediği ancak aynı desteğin Kamil Yılmaz'a verilmediği kaydediliyor.

SÜSBİR'İN TERCİHİ YAPIYI DEĞİŞTİRDİ

Diğer yandan Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği'nden (SÜSBİR) TÜRKTOB yönetim kuruluna Savaş Akcan seçilirken, SÜSBİR'den gelen 10 üst kurul delegesinin tavrı da seçim sonuçlarında etkili olduğu ifade ediliyor. SÜSBİR'in blok olarak BİSAB'da Vehbi Eser'i TSÜAB'da da Yıldıray Gençer'i desteklediği kaydediliyor. SÜSBİR delegelerinin buradaki tercihi Yıldıray Gençer'in yeniden seçilmesinde, Kamil Yılmaz'ın da seçimleri kaybetmesinde en önemli etken olduğu vurgulanıyor.

TARIM KREDİ İÇİN YIKIM OLDU

Seçim sonuçları Tarım Kredi Kooperatifleri açısından bir yıkım oldu. Tarım Kredi Kooperatiflerinin tohumculuk sektörünün yönetiminde etkili olmasına yönelik bir eleştiri varken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin seçim sonuçlarını okuyamaması dikkat çekti.

HOLLANDALI BEJO ZADEN FİRMASININ TEMSİLCİSİ YÖNETİME TEKRAR SEÇİLDİ

Diğer yandan 'milli ve yerli' tohumculuk vurgusunun yapıldığı bir dönemde sektörün çatı kuruluşunun yönetiminde yine yerli çeşit konusunda öne çıkan firmalar yer almazken, tamamen ithalatçı firma temsilcisinin seçilmesi dikkat çekti. TSÜAB'dan TÜRKTOB Yönetim Kurulu'na seçilen Yıldıray Gençer, Hollandalı Bejo Zaden firmasının Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Yıldıray Gençer, iki dönem de TÜRKTOB'un yönetim kurulu başkanlığını yapmıştı.

HAKKI ŞAFAK SES DE KAYBETTİ

Seçilmesi durumunda TÜRKTOB Başkanlığına adı geçen eski başkanlardan Hakkı Şafak Ses de Fidan Üreticileri Alt Birliği'nde (FÜAB) seçimleri kazanamadı. FÜAB'dan TÜRKTOB Yönetim Kurulu'na Hurşit Nallı seçildi.

TÜRKTOB BAŞKANLIĞINDA İKİ İSİM ÖN PLANA ÇIKIYOR

Yönetim kurulu seçimlerinin ardından TÜRKTOB Başkanlığına SÜSBİR'den Savaş Akcan ile BİSAB'dan Vehbi Eser'in isimleri geçiyor. BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı olan Vehbi Eser'in de kamu görevlisi olması eleştiri konusu olurken, Eser'in bu eleştirilerin önüne geçmek için emekli olacağı ifade ediliyor.

TÜRKTOB YÖNETİM KURULUNA SEÇİLEN İSİMLER

Yıldıray Gençer: Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB)

Vehbi Eser: Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB)

Hurşit Nallı: Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB)

Ümit Cüneyt Kurtuluş: Fide Üreticileri Alt Birliği (FİDEBİRLİK)

Savaş Akcan: Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR)

Aykut Hacıoğlu: Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB)

Miktat Olgun: Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB)

TÜRKTOB DENETİM KURULUNA SEÇİLEN İSİMLER

Ali Üstün

Yıldıray Mayuk

TÜRKTOB DİSİPLİN KURULUNA SEÇİLEN İSİMLER

Mürsel Taşdemir

Mustafa Çoban

Turgay Kan