ÖZEL HABER / Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB)'un yeni başkanı TAREKS'in Genel Müdür Yardımcısı Kamil Yılmaz mı olacak? Kamil Yılmaz'ın TÜRKTOB Başkanı olması durumunda tohumculuk sektöründe 'memurlardan' sonra 'çalışanların' da ağırlığı artmış olacak. Diğer yandan TÜRKTOB'un mevcut başkanı Yıldıray Gençer'in mahkemeye gitmekten vazgeçtiği ancak Kamil Yılmaz'ın seçilmesi durumunda TÜRKTOB'un yönetiminde yine etkin olacağı konuşuluyor.

Tohumculuk sektörünün çatı kuruluşu olan TÜRKTOB'un, 9'uncu Olağan Genel Kurulu 10-11 Aralık'ta yapılmıştı. Yapılan seçimlerde TÜRKTOB'un 7 kişilik yönetimine TSÜAB'dan Yıldıray Gençer, SÜSBİR'den Savaş Akcan, BİSAB'tan Kamil Yılmaz, FÜAB'dan Gürsel Tanrıver, TYAB'dan Miktat Olgun, TODAB'dan Aykut Hacıoğlu ve FİDEBİRLİK'ten Cahit Özer seçilmişti. Yönetim kurulu üyelerinin kendi aralarında yapacağı seçimle TÜRKTOB'un yeni başkanı seçilmiş olacak.

BAŞKAN ÇALIŞTAYDAN SONRA BELİRLENECEK

TÜRKTOB Başkanının, 22-23 Aralık'ta Antalya'da yapılacak olan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılması beklenen çalıştayın ardından gerçekleştirilecek ilk yönetim kurulu toplantısında seçilmesi bekleniyor.

'BAKANLIĞIN ADAYI KAMİL YILMAZ' İDDİASI!

Kulislerde konuşulan iddialara göre, TÜRTOB Başkanlığı için yarışın iyiden iyiye kızıştığı belirtiliyor. 7 kişilik yönetim kurulunun üçer kişilik gruplar halinde ikiye bölündüğü ifade edilirken, bu grupların dışında kalan FİDEBİRLİK'ten Cahit Özer'in tavrının TÜRKTOB Başkanının seçilmesinde belirleyici olacağı vurgulanıyor. Ancak başkanlık yarışında BİSAB'tan yönetim kuruluna seçilen Kamil Yılmaz'ın 'Bakanlığın adayı' diye ön plana çıkarılmaya çalışıldığı ifade ediliyor.

TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE YENİ BİR DURUM ORTAYA ÇIKACAK

BİSAB'tan gelen Kamil Yılmaz'ın TÜRKTOB Başkanı seçilmesi durumunda ise tohumculuk sektöründe yeni bir durum ortaya çıkacak. Alt birliklere seçilen memurlardan sonra tohumculuk sektörünün iki önemli birliği de tamamen Tarım Kredi'nin kontrolüne girmiş olacak.

Bilindiği üzere Kamil Yılmaz Tarım Kredi'nin iştiraki olan TAREKS'te Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. TAREKS'in Genel Müdürü Burhanettin Topsakal da Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilmişti. Bu tabloda TAREKS Genel Müdürü alt birliğin, Genel Müdür Yardımcısı da üst birliğin başkanlık koltuğuna otururken, yeni bir tartışmayı da beraberinde getirecek.

Böylece sözde özel sektörü güçlendirmek ve sektör ile Bakanlığı ortak kararlara yönlendirmek amacıyla çıkarılan Tohumculuk Kanunu ile kurulan alt birlikler ve çatı kuruluşundaki oyuncular, memurlar ve Tarım Kredi'den oluşacak.

Bilindiği üzere Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB)'ın yönetim kurulu başkanlığına TİGEM Hayvancılık İşleri Daire Başkanı Mehmet Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bakanlık Müşaviri Dr. Vehbi Eser de Bitki Islahçıları Alt Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmişti. Kamil Yılmaz'ın da TÜRKTOB Başkanlığına seçilmesi durumunda Türkiye'nin milli tohumculuk sektörünün yönetiminde 'memurların' ve 'çalışanların' ağırlığı artmış olacak.

BÜYÜK YERLİ FİRMALAR YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ DEĞİL!

Türkiye tohumculuğu açısından özellikle sebze ve sanayi bitkilerinde ciddi Ar-Ge çalışmaları bulunan yerli firma temsilcilerinin sektörün yönetiminde söz sahibi olmaması ise dikkat çekiyor.

TEPKİLERDEN DOLAYI GERİ ADIM ATTI

Diğer yandan mevcut TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer'in Tohumculuk Kanunu'ndaki Başkanlık için 2 dönemlik şartını kaldırmak için Anayasa Mahkemesi'ne gideceği kaydediliyordu. Ancak Gençer'in sektörden gelen tepkilerden dolayı geri adım attığı ifade ediliyor. TÜRKTOB Başkanlığına Kamil Yılmaz'ın seçilmesi durumunda Yıldıray Gençer'in de Başkan Yardımcısı olacağı ve perde arkasından TÜRKTOB'u yine Gençer'in yöneteceği konuşuluyor.