Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu ve İran Tarımsal Seferberlik Bakanlığı Yetkilileri, iki ülke arasındaki tohum ticaretini kolaylaştırmak için görüşmelere devam ediyor.

İran Tarımsal Seferberlik Bakanı Sayın Abbas KESHAVARZ fuarın açılışında yapmış olduğu konuşmada; Türk Heyeti ülkelerinde görmenin kendilerini mutlu ettiğini belirtmiştir. Tören sonrası, TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, Tarımsal Seferberlik Bakanı Abbas Keshevarz’a Şubat ayında düzenlenecek olan Çalıştaya katılacaklarını belirterek, “Türk Tohumculuk Sektörü Temsilcileri sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi İranlı tohumcular ile paylaşmak üzere şubat ayında İran’ı tekrar ziyaret edecekler” dedi. Sayın Bakan memnuniyetlerini dile getirerek, bu çalıştayın iki ülkenin tohumculuk sektörleri arasındaki işbirliklerine ve ticaretine katkı sağlayacağını belirtti.

TSÜAB Heyeti, fuar açılışının ardından Türkiye’den katılım sağlayan firmalar başta olmak üzere sektör paydaşlarına ziyaretlerde bulundu. Başkan Yılmaz, İran’da düzenlenen bu fuarın iki ülke arasındaki ticarete büyük katkı sağladığını aktardı.
TSÜAB Heyeti Fuar ziyareti sonrasında İran temaslarına devam etti. Heyet, Tahran Büyükelçisi Sayın Derya Örs’ü makamında ziyaret ederek bir görüşme gerçekleştirdi. Tahran Ticaret Başmüşaviri Sayın Cengiz Gürsel’in de hazır bulunduğu görüşmede, Ekonomik İş Birliği (EİT)  Ülkeleri Tohumcular Birliğinin (ECOSA) Ekonomik İş Birliği Teşkilatı tarafından tanınması için neler yapılması gerektiği görüşülerek, Türk tohumcuların İran ile gerçekleştirdiği ticarette karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı. 

Görüşmenin ardından heyet Ekonomik İş Birliği Ülkeleri (EİT-ECO) Genel Sekreteri Dr. Hadi Soleimanpour ziyaret edilerek; Genel Sekreter Yardımcısı Sayed Yahya Akhlaqi ile Tarım, Sanayi ve Turizm Müdürü Memduh Ünal ve Tarım Birimi Temsilcisi Ayşegül Yorulmaz ile bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda ECOSA’nın EİT (ECO) tarafından tanınması konusundaki yol haritası tartışılmış, EİT (ECO) ülkeleri arasında tohumculuk sektörünün hem işbirliklerinin hem de ticaretin geliştirilmesi konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmuştur. 

TSÜAB Heyeti verimli geçen görüşmelerin ardından İran’dan ayrıldı. 

14-15 Ocak tarihlerinde ECOSA Genel Sekreteri Sayın Ali Üstün’ün, İran’da yapılacak olan EİT (ECO) Bütçe Planlama çalışmalarına katılmak üzere İran’a bir seyahat gerçekleştirmesi planlanmıştır.