Tohum Dağıtıcıları Birliği (TODAB) Tohumluk Bayileri İstişare Toplantısı 20 Mart 2015 tarihinde Antalya Belek'te, 362 bayi ve 500 katılımcı ile yapıldı.

TİGEM'de daire başkanları, şube ve işletme müdürleriyle birlikte toplantıya katılan Genel Müdür Yardımcısı Ayhan KARAYAMA yaptığı konuşmada, tohumun tarım sektörü ve bitkisel üretim için son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, "Tarımın ve Tohumun önemini bilen bir ülke olarak, mevzuat anlamında 2006 yılında kanunlar çıkarıldı ve bu sektörde bir atılım sağlandı. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması noktasında da çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye buğday üretiminde yüzde 16, arpa ve mısır üretiminde de önemli seviyede artışlar gerçekleştirildi. Bu artışta ve Ülkemizin Avrupa'da birinci, Dünya'da yedinci tarım ekonomisi haline gelmesinde Bakanlık politikalarının ve modern tarım tekniklerinin kullanılmasının yanı sıra en önemli ve temel etken sertifikalı tohum kullanımıdır" dedi.

TİGEM olarak sertifikalı tohumluk konusunda en etkin kurumlardan biri oldugunu belirten Genel Müdür Yardımcısı “Halen üretilmekte olan çeşitlerle birlikte Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün ıslah ettiği çeşitlerin çoğaltılarak üreticilerimize ulaştırılması konusunda ciddi çalışmalar yapılmakta. Türkiye'de kullanılan tohumun yüzde 36'sı, arpa tohumlarının yüzde 27'si, yem bitkisi tohumlarının ise yüzde 50'si TİGEM tarafından üretilmektedir. Ülke genelindeki tohum hazırlama tesislerini modernize ettik. Renk ayırıcı sistemlerle birlikte tohumun el değmeden 25 kg'lık kraft torbalarda hazırlandığı modern paketleme, balyalama ve yükleme sistemleri kurduk.

Son yıllarda bugünkü parayla 1,3 milyar TL'lik yatırım yaptık. Bu yatırımlarla 210 bin dekar sulanan arazi miktarını, modern basınçlı sistemle sulanan 850 bin dekara çıkardık.

Daha önce nadas sistemiyle 2 yılda bir ürün aldığımız ve kuraklık halinde bu ürünü de alamadığımız arazilerden, yapılan yatırımlarla bugün yılda iki ürün ve yüksek verim elde etme imkanı sağladık.

Bu sayede son beş yılda dağıtılan tohum miktarı iki katına çıktı. 2013 yılında 175 bin ton tohum, 2014 yılında kuraklığa rağmen 140 bin ton tohum dağıtımı gerçekleştirdik ve kuraklık yıllarında bile ülkemizin tohum ihtiyacını garanti altına aldık." ifadelerini kullandı.

Tohumun Türkiye'de en çok speküle edilen konulardan biri olduğuna dikkat çeken KARAYAMA, tohum ithalatı ile ilgili spekülatif haberler çıktığını ancak son yıllarda Türkiye'nin tohum ihraç eden ülke konumuna geldiğine dikkat çekti. Tohumda gelişen ülkelerin tarımda da geliştiğine vurgu yapan Genel Müdür Yardımcımız, ABD ve Brezilya'nın buna en iyi örnekler olduğunu, Türkiye'nin tarım alanında dünyadaki yerini koruması ve hatta daha da geliştirmesi için sertifikalı tohum kullanımını arttırması ve dünyada tohumculuk konusunda söz sahibi olması gerektiğini de sözlerine ekledi