Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Süs Bitkileri ve Çoğaltım Materyallerinin Üretimi ve Pazarlamasına Dair Yönetmeliği, 30 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Selahattin Altun ''Uzun zamandır Bakanlığımızla birlikte üzerinde çalıştığımız yönetmelik yayımlandı. Yönetmelikle süs bitkileri ve çoğaltım materyallerinin üretimi ve pazarlanmasıyla ilgili kurallar belirlendi'' dedi.

''Yönetmelik, amaçlarımızı gerçekleştirmek için büyük bir motivasyon''

SÜSBİR'in en önemli misyonunun süs bitkileri sektörünün kayıt altına alınması ve sektörde etkin ve doğru planlamaların yapılmasının sağlanması olduğunu kaydeden SÜSBİR Başkanı Altun, ''Yeni mevzuat bu amaçlarımızı gerçekleştirmek için bize hem yasal zemin hem de motivasyon sağlamıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza ve özellikle Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu.

''Artık üreticimizin yasal tanımı var ve SÜSBİR'e üye olma zorunluluğu tekrar vurgulandı''

SÜSBİR Başkanı Selahattin Altun, yönetmelikte süs bitkisi üreticisinin tanımının yapıldığını ve bundan sonra süs bitkilerinin ve çoğaltım materyallerinin üretiminin bu tanıma uyan 'süs bitkisi üreticisi' tarafından yapılacağını, ayrıca SÜSBİR'e üye olma zorunluluğunun yeni yönetmelikte bir kez daha vurgulandığını kaydetti.

Süs bitkilerinin ve çoğaltım materyallerinin üretimi ve pazarlanma aşamasında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili mevzuatta yer alan bitki sağlığı koşullarının karşılanacağını açıklayan Altun, ''Süs bitkileri ve çoğaltım materyalleri partiler halinde ve etiketli olarak pazarlanacak. Ancak, süs bitkisi üreticisi tarafından her partinin içeriği ve orijiniyle ilgili kayıtlar tutulması şartıyla farklı partiler halindeki süs bitkileri ve çoğaltım materyalleri tek bir sevkıyat içinde pazarlanabilecek'' dedi.

''Etikette her şey yazacak''

Altun, yönetmeliğin detayları konusunda şu bilgileri verdi; ''Pazarlama sırasında kullanılacak etiketler, süs bitkileri ve çoğaltım materyali üreticisi tarafından düzenlenecek. Süs bitkileri ve çoğaltım materyalleri için kullanılan etiket turuncu renkte, yapıştırılabilir veya bağlanabilir özellikte olacak ve ülke kodu, etiketi düzenleyen kuruluşun adı ve logosu, üretim yılı, tür adı, varsa çeşit veya bitki grubu ismi, üretici firmanın adı ve adresi, miktarı, parti numarası bilgilerini içerecek.

Sevkiyatın en küçük birimini temsil eden bitkide, ambalajlarında veya bunları taşıyan araçların her birinde bir adet etiket kullanılacak. Süs bitkileri için düzenlenen bitki pasaportu veya ikame bitki pasaportu, etiket olarak kabul edilecek.''

NOT: İlgili yönetmeliğe bu adresten bakabilirsiniz:

http://www.tarimdanhaber.com/haber/mevzuat/sus-bit...