Türkiye Tohumcular Birliği ve Bitkisel Üretim Ulusal Ürün Konseyleri (TÜRKTOB) buluşmasında tarım sektörü masaya yatırıldı. Toplantıya katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı ve AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Mehdi Eker, Bakanlığı dönemindeki çalışmaların tarımın önünü açtığını belirterek, "Tarım sektörünü stratejik ve iktisadi bir sektör olarak ele alıyoruz" diye konuştu.

BAKANIMIZ BİR ÇOK İLKE İMZA ATTI

Toplantının açılış konuşmasını Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Vehbi Eser yaptı. Sözlerine, "Bakanımız Türk tarımında birçok ilke imza atmıştır. Özellikle kanunların çıkartılması, sektörün desteklenmesi ve Türk tarımının bu vesileyle ileri götürülmesine çok katkılar sağlamıştır" şeklinde başlayan Eser, "Biz Türkiye Tohumcular Birliği olarak sizin çıkartmış olduğunuz 553 sayılı kanun kapsamında Türkiye tohumunu bulunduğu noktadan, 5 kat ileri götürmeyi başardık. Bu başarıda bakanımızın emek ve katkıları çok büyüktür" şeklinde konuştu. Eser "Umudumuz ilkini yapmış olduğumuz bu toplantıların devamını ilerleyen dönemlerde hep birlikte devam ederiz şeklinde. Türk milletine, Türk tarımına ve insanlığa hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

YURT DIŞINA PAZARLAMA YAPIYORUZ

Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mete Kömeağaç ise ECOSA'nın 10 ülkeden oluştuğunu ifade ederek, "Azerbaycan, İran, Kırgızıstan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan gibi komşu ülkeler ECOSA ülkesi olarak geçiyor. ECOSA bu ülkelerin birlikte kurmuş olduğu tohumcular birliği, merkezi Ankara'da yönetimini bizler gerçekleştiriyoruz. 2006 yılından sonra uygulamaya konulan destekleme politikaları ve çıkartılan tohumculukla ilgili yasalar önümüzü açtı ve bu cesaretle ülkemizde tohumculuk çok önemli bir yere geldi. Biz bir takım teknolojiyi ithal ederken şimdi ülkemizde üretip yurt dışına pazarlar durumdayız" açıklamasını yaptı.

OLAĞANÜSTÜ İVME KAZANDIK

Toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı ve AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Mehdi Eker tarım konusunda istişare ve ortak akıl üreterek hareket ettiklerinin altını çizdi. Eker "Sizlerle birlikte ürettiğimiz ortak akılla Allah'a şükür Türk Tarım Sektörü'ne geçmiş dönemlerle mukayese edildiğinde olağanüstü ivme ve gelişme kazandırdık" dedi. Konuşmasını, "Türkiye'nin zengin bir bio çeşitliliği, birçok üründen mütevekkil sektörümüz her bir alanda ayrı ayrı gelişmelerini kaydetti" şeklinde sürdüren Eker, "Gerek tarımsal faaliyetin özünü teşkil eden tohum ve genetik materyal fide, fidan, gerekse bu konuyla ilgili tedarik sektöründe ivme olarak çok önemli yer tutan bilgi ve teknoloji bunun sanayi ve bunların müesseseleşmesi, kurumsallaşması, uluslararası pazarlara açılması, uluslararası pazarda rekabet gücü kazanması, bunlara ait kanuni düzenlemeler, bunun çerçevesinin çizilmesi, bunun kavramlaştırılması, bunun destekleme politikaları ile ilgili köklü değişim ve bütün bunların sonucunda elde edilen başarı bugün hepimiz için gurur meselesidir. Bütün bunlar sizlerin başarısıdır" dedi.

SEKTÖR YENİ BİR ALANA GİRDİ

Konuşmasının devamında katılımcılara seslenen Eker, "Biz size inandık ve size güvendik. Size inandığımız ve güvendiğimiz içinde sizinle birlikte ortak akıl oluşturup bunları uygulamaya aktardık" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin çok güzel bir tablo yakaladığını sözlerine ekleyen Eker, "Bugün tohumculuk sektörü 15 sene öncesindeki durumundan çok ileride. 1984 yılında o zamanki adıyla araştırma, planlama, geliştirme ve kordinasyon kurulunda araştırma dairesinde teknik eleman olarak çalışıyordum. Masamızda bitki ıslahçı hakları kanunu taslağı vardı. Ama o taslak kanunlaşmadı. Sonra Türkiye 1991 yılından 2001 yılına kadar koalisyon türbülansına girdi. O kanun yine çıkmadı. O kanunun çıkması 2004 yılında bu kardeşinizin meclise alt komisyon başkanı olarak madde madde yazmasıyla oldu. Türk tohumculuk sektörü o kanunla bir yeni alana girdi. Bu taslak Türkiye'de tam 20 sene bekledi. Eğer biz 1884 yılında o kanunu çıkarsaydık Türkiye bu günden 20 sene daha ilerde olurdu" şeklinde konuştu.

Kaynak: Nihal Altıngövde / gazetemistanbul.com