ÖZEL HABER

Türkiye Tohumcular Birliği'ne (TÜRKTOB) bağlı Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB), 2016 yılı olağan genel kurulunu bu hafta sonu sessiz sedasız yapacak. 7-8 Mayıs'ta çoğunluk sağlanamadığı için yapılamayan olağan genel kurul, bu hafta sonu Uluslar arası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde (UTEM) gerçekleştirilecek.

BİSAB'ın 9 kişilik yönetim kurulunun seçileceği genel kurulda, adaylar arasında Bakanlık çalışanlarının bulunması dikkat çekti. Bakanlık Müşaviri ve halen BİSAB'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Dr. Vehbi Eser'in, yönetime yeniden aday olması bekleniyor.

ASIL HEDEF ÇATI ÖRGÜTÜ!

Vehbi Eser'in Genel Kurul'da yönetime seçilmesi durumunda BİSAB'ın Yönetim Kurulu Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Vehbi Eser'in BİSAB'daki çalışmasının yanında önümüzdeki aylarda yapılacak tohumculuk sektörünün çatı örgütü olan TÜRKTOB'un da yönetim kurulu başkanlığı için şimdiden lobi faaliyeti yaptığı kaydediliyor.

YENİ BİR TARTIŞMAYI GÜNDEME GETİRECEK!

Tamamen özel sektör mantığı ile çıkarılan Tohumculuk Kanunu ile kurulan alt birliklerin yönetiminde Bakanlık çalışanlarının doğrudan yer alması uzun zaman eleştiri konusu olmuştu. Tohumculuk Kanunu'nun ruhuna aykırı olmasına rağmen Bakanlıktan bugüne kadar bu konuda sağlıklı bir açıklama yapılamamıştı.

TEMSİL MAKAMINI İSTİYOR

Bakanlık Müşaviri olan Vehbi Eser'in isminin BİSAB'ın genel kurulunda yönetim kurulu adayları arasında yeniden geçmesi, bu tartışmaları tekrar gündeme getirdi. İşin daha da vahimi Vehbi Eser'in bu sefer hem BİSAB'da hem de TÜRKTOB'da yönetim kurulu üyeliği ile yetinmeyerek temsil makamına oturmanın hesabını yaptığı kaydediliyor.

BAKANLIK NASIL BİR YORUM GETİRECEK?

Tohumculuk sektöründe özel sektörü kuvvetlendirmek amacıyla çıkarıldığı iddia edilen 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu'nun gereği olarak kurulan alt birlik ve çatı örgütünün temsil makamına Bakanlık Müşavirinin seçilmesi halinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu duruma nasıl bir yorum getirecek merak ediliyor.

WEB SAYFASINDA GENEL KURUL SANSÜRÜ!

Diğer yandan BİSAB'ın hafta sonu yapılacak genel kurulla ilgili olarak duyurusu web sayfasına konulmadı. TÜRKTOB'a bağlı diğer alt birlikler genel kurullarıyla ilgili duyurularını web sayfalarından yaparken, BİSAB'ın web sayfasında genel kurulla ilgili hiçbir bilgiye yer verilmeyerek gizlenmeye çalışılması dikkat çekti.

ALT BİRLİKLERİN AHZU KABZA HASSASİYETİ! TIKLAYIN

Genel kurulla ilgili duyuru yapan alt birliklerin 'Ahzu Kabza' yani, birliklerin yönetimine seçilebilmek için 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu'nun istediği yeterlilikle ilgili hassasiyetleri dikkat çekti. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR), vekaletlerle ilgili olarak yaptığı duyuruda, Ahzu Kabza'sı olmayanların yani şirket ana sözleşmelerinde temsil ve bağlayıcı işlemler yapma yetkisi bulunmayanların seçimlerde aday olamayacakları kaydedildi.

2013'DEKİ SKANDALDAN DERS ALINDI!

SÜSBİR'in duyurusunda özellikle Ahzu Kabza'ya vurgu yapılması ve bu konuda hukuki görüşe yer verilmesi anlamlı bulundu. Çünkü bu konuda geçmişte yaşanan 'büyük skandaldan' ders alındığını gösteriyor.

ESKİ BAKAN AHZU KABZA SKANDALINI GÖRMEZLİKTEN GELMİŞTİ!

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer'in bu göreve ilk seçildiğinde 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu'nun istediği kanuni yeterlilik bulunmadan seçildiği ortaya çıkmıştı. Yani TSÜAB, iki yıl boyunca kendi şirketini bile alıp satmaya yetkisi bulunmayan kişiler tarafından yönetilmişti. Dönemin Tarım Bakanı Mehdi Eker ise buradaki kanuna aykırı durumu görmezlikten gelerek büyük bir skandala imza atmıştı.

Gelinen noktada SÜSBİR'in duyurusu, alt birliklerin bu konuda büyük bir ders aldığını gösteriyor.