2020 yılı yeni ve taze ümitlerin toprağa ekildiği bir yıl oldu.

Umarım herkesin beklentisini karşılayan bir yıl olur.

Üzerinden bir ay geçti yeni yılın ancak 2019 verileri yeni netleşti.

Tarım sektörü için berbat bir yıl olarak geçen 2019 özellikle traktör sektörünü derinden etkileyen bir yıl oldu.

2017-2018 ve 2019 yılları olarak traktör sektörünü ele aldığımızda; 2017 yılında 75.000 dolaylarında olan pazar, 2018 yılında 50.000 ve 2019 yılında 25.000 gibi gerilemeleri gördü.

Son TÜİK rakamlarına göre 2019 yılı net olarak yılı toplamda 28.000 adetle kapatmış.

2020 yılı, Ziraat Bankası'nın faiz indirimi ile traktör sektörünün yılı iyimser bir hava ile karşılaşmasına neden oldu.

Sabit faizli sübvansiyonlu traktör kredileri, 2019 yılında yılık %6 iken, 2020 yılında %1,5 düşüşle yıllık %4,5’e geriledi.

Aynı zamanda Ziraat Bankası'nın yerli üretim belgesi olan traktör markaları ile ithal traktörlere uyguladığı faiz oranlarında da kademeli olarak bir değişim görmekteyiz.

2020 yılı için sektörün beklediği pazar adeti ise toplamda 35.000 – 40.000 dolaylarında.

Ancak gel gelelim faiz indirimi falan derken 2021 yılı traktör sektörü için yapısal reformların yaşanacağı bam başka bir yıl olacak.

Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz gibi Euro 3’ten Euro 4 motora geçiş olarakta isimlendire bileceğimiz bir geçiş yılı olacak 2021.

Emisyon değerlerinin yakalanması için sadece motor yapısı değişmeyecek. Motorun kendi içinden kaynaklanacak değişimlerde olacak.

Yani Euro 2 motordan Euro 3 motora geçiş gibi kolay ve düşük maliyetli bir değişim yaşamayacak sektör.

AB üyesi olmasakta AB müktesebatlarına uyma zorunluluğu ülke olarak bizi bu değişimlere zorluyor.

AB standartlarına her koşulda uymanın da belli bir maliyetinin olduğu elbette kaçınılmaz bir gerçek.

Hatta firmalar tip onay belgesi alırken bile bu standartların yükümlülüklerine uymak için ciddi ARGE çalışmaları yapıyorlar.

Peki, bu sıra dışı değişim yani Euro 4 motor değişimi sahaya maliyet açısından nasıl yansıyacak?

Şuana dek kesinleşmiş bir maliyet ortada yok ancak bu motor revizyonu,%20 ile %30 gibi bir maliyet artışının yaşanacağı noktasında.

Euro 4 motor maliyeti göz önüne alındığında 2020 yılı gerçek anlamda traktör ihtiyacı olan çiftçi için Euro 3 motorda olsa traktörünü yenileyeceği bir yıl olacaktır.

Kulis bilgileri ise Euro 4 maliyet artışı ve çiftçinin reel durumu göz önüne alındığında birçok firmanın Türkiye pazarından çekilebileceği yönünde.

Hatta bu durum yerli üretim yapan firmalara da olumsuz bir şekilde yansıyacak.

Sadece traktör maliyetleri artmayacak Euro 4 değişimi aynı zamanda garanti sürecinde ki maliyetleri ve yedek parça fiyatlarını da etkileyecek bir değişim olacak.

Bu değişim sürecinde servis eğitimleri, kullanılan akaryakıtın hassasiyeti ve aynı zamanda çiftçiye extra bir adblue yakıt maliyeti getirecek.

Mahsulünün değeri biçilirken Afrika kriterleri, kullandığı traktör için Avrupa standartları uygulanan çiftçimiz için oldukça zorlu bir değişim ve gelişim yılı olacağı ortada.