İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen 17'nci Dünya Meteoroloji Kongresi sırasında gerçekleştirilen seçimlerde Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Avrupa grubunda en yüksek oyu alarak WMO İcra Konseyi üyeliğine seçildi.

Türkiye İcra Konseyi'nde İlk Defa Yer Alıyor

192 üye ülkesi olan ve 4 yılda bir toplanan 145 delege katılımlı WMO Kongresinde, Türkiye; Fransa, İspanya İtalya gibi ülkelerden daha fazla oy alarak WMO'nun 37 sandalyeli Yürütme Konseyi Üyeliğine, 9 Sandalyeli Avrupa Bölgesini temsil etmek üzere 116 oyla seçildi. Böylece Türkiye, kurucu üyesi olduğu Dünya Meteoroloji Teşkilatı'nın İcra Konseyi'nde ilk defa yer almaya hak kazandı.

İlk Toplantı 15-17 Haziran'da Cenevre'de Yapılacak

WMO Başkanı'nın liderliğinde yılda en az bir kez toplanan ve dört yıllığına seçilen İcra Konseyi, örgütün uzun vadeli programının uygulanması ile dönemsel bütçenin yönetilmesi sorumluluğunu üstlenirken, bütün WMO programlarının eşgüdümünü de yerine getiriyor. Yeni İcra Konseyi'nin ilk toplantısı ise 15-17 Haziran 2015'te yine Cenevre'de gerçekleştirilecek.

Her Alanda Meteorolojik Hizmetlerin Koordinasyonu WMO Tarafından Yürütülüyor

WMO, Birleşmiş Milletlerin iklim, hava durumu ve su konularındaki ihtisas kuruluşu olma özelliği taşıyor. Günlük hava tahminlerinden kutuplardaki buzullarda meydana gelen değişikliklere, olağanüstü hava hadiselerine yönelik erken uyarılardan afet risk azaltımına, iklim değişikliğinin tarıma etkilerinden büyük şehirler için özel hava durumu uygulamalarına, su kaynaklarının planlanması ve yönetilmesinden büyük spor etkinliklerinin planlanması ve uygulanmasına, şehir planlamasından turizme, ulaşımdan sanayi yatırımlarına kadar hayatın her alanlında verilen meteorolojik hizmetlerin koordinasyonu WMO tarafından yürütülüyor.