Deriner Barajı Tam Kapasite Devrede

Çoruh Nehri üzerinde yer alan ve ilk kilit baraj olan Deriner Barajı, Türkiye'nin en yüksek, Dünya'nın ise altıncı yüksek barajı olma özelliğini taşıyor.

Çoruh Nehrine gelen yıllık akımın yaklaşık yüzde 75-80'i Nisan ve Haziran ayı dönemine denk geliyor. Nisan başında barajda göl seviyesi 353 metre kotunda iken sezonun yağışlı geçmesi, aniden ısınan havaların etkisiyle karların erimesi baraj gölünü hızla doldurdu. Böylece, Deriner Barajında su seviyesi maksimum işletme kotu olan 392 metre kotuna ulaştı.

Ayrıca, tahminlerin üzerinde gelen akımların baraj emniyetine zarar vermemesi maksadıyla Mayıs 2015 tarihinden itibaren baraja ait üstten aşmalı dolusavaklar belirli aralıklarla çalıştırılıyor. 249 metre gövde yüksekliğindeki dev barajın santral bölümü 4 üniteden oluşuyor. Bu ünitelerden 1.'si Temmuz 2013, 2. ve 4.'sü Ağustos 2013, 3. ünitesi ise Ekim 2013'te elektrik üretmeye başladı. Dört üniteden oluşan santralde bugün itibariyle toplam 2 milyar 243 milyon kilowatt/saat enerji üretimi sağlandı.

Deriner Barajı'nın Türkiye'nin en yüksek, Avrupa'nın 4. ve dünyanın da 6. en yüksek barajı olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu da “Yurt genelinde 2014 yılının kurak geçmesine rağmen Çoruh Vadisindeki projeler elektrik üretimi açısından en verimli projeler arasında yerini aldı. Ayrıca, hizmete aldığımız bu baraj adeta bir mühendislik harikası” diye konuştu.