Eroğlu, TBMM'deki sohbetinde Türkiye'de 21,7 milyon hektar orman varlığı bulunduğunu, 7 milyon 346 bin kişinin 21.584 adet orman içi ya da orman bitişiği köylerde yaşadığını anımsatarak, “bu vatandaşlarımızın yerinde kalkındırılması temel amaç" dedi. Kırsalda yaşayan vatandaşların gelir seviyelerini arttırmak amacıyla gelir getirici türlerden ceviz, badem ve fıstıkçamı gibi türlerin ağaçlandırmasını yaptıklarını dile getiren Eroğlu, “Proje Güneydoğu'yu da kapsayacak. Göçü engellemek istiyoruz" diye konuştu.

5 bin orman

Eroğlu, ceviz, badem, fıstıkçamı, zeytin, defne, keçiboynuzu, kestane, ahlat, kuşburnu, alıç gibi gelir getirici türlerle yapılacak ağaçlandırma çalışmaları için yeni bir eylem planı hazırladıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

“5 yıllık dönemde 5000 köye 5000 gelir getirici orman projesi planlıyoruz. Çalışma yapılacak köylerin tespitleri yapılmış olup, önümüzdeki günlerde eylem planı olarak kamuoyu ile paylaşılacak. hükümetin programına da girmiş olan, gelir getirici türlerle yapacağımız ağaçlandırmalardan elde edilecek ürünlerin faydalanma hakları, eşit ve adil bir şekilde çekilecek kura ile mahalli halktan müracaat edeceklere çok cüzi bir fiyat olan tarife bedeli karşılığı verilecek. 49 yıl vatandaşa ait olacak, mülkiyet devri olmayacak."

Kaynak: ÖNDER YILMAZ / MİLLİYET