Eskişehir'de ikamet eden Mustafa İhsan Gürkan tarafından bulunup, yetiştirilen dev yürek domatesleri insanlarda şaşkınlığa neden oldu. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, dev yürek domatesleri hakkında Mustafa İhsan Gürkan'la makamında sohbet etti.

Mustafa İhsan Gürkan söz konusu domateslerle ilgili olarak, bu domateslerin tohumlarının mesleği turşucu olan babasından kalma tohumlar olduğunu, babası 2005 yılında rahmetli olduktan 3,5 yıl sonra yatağının altındaki sandıkta bir çıkının içerisinde bulduğu tohumları bahçeye ektiğini, yetişen domatesleri görünce şok olduğunu ve 2009 yılından beri bu domatesleri yetiştirmeye devam ettiğini belirtti.

İl Müdürü Erkan Alkan, sohbet sonrasında ilgili Şube Müdürleri ve teknik personelle birlikte Mustafa İhsan Gürkan'a ait domateslerin yetiştirildiği bahçede incelemelerde bulundu. İl Müdürü Alkan burada yaptığı açıklamada;

Yetişen ve olgunlaşan domateslerin ortalama ağırlıklarının 1,5 kg ile 1,8 kg arasında olduğunu ve çok çok iri (Dev) domates sınıfına girdiğini ifade eden Alkan, ayrıca yeme olgunluğuna gelen domates meyvelerinin çok güzel tat ve aromaya sahip, çok lezzetli, ince kabuklu, bol sulu olduğunu ve insan damağında çok keskin bir tat bıraktığını belirtti.

Yerel populasyon olarak adlandırılan türün iki farklı alt tipinin bulunduğunu, bunlardan birinin yürek domates olarak adlandırılan gruba, diğerinin ise beef olarak tanımlanan gruba dahil olduğunu belirten İl Müdürü Alkan, her iki domates tipinden tohum numunesi aldıklarını ve söz konusu numune tohumların yerel olarak yetiştiriciliğinin yapılması ve aynı zamanda ıslah çalışmalarının gerçekleştirilmesi için, Bakanlığa gönderilmek üzere Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne teslim edileceğini ifade etti.

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve domatesle ilgili çalışma yapan diğer Tarımsal Araştırma Enstitülerince yapılacak, domatesin çok ince olan kabuğunun yola dayanımının artırılması ıslah çalışmalarının tamamlandığında, Yürek Domatesinin yurt çapında üretiminin yaygınlaşacağını ifade eden Alkan, ülke tarımının kalite ve kantite yönünden çok değerli bir ürüne sahip olacağını belirtti.

Ayrıca günümüz insanının çok arzu ettiği yerel ürün ve tatların insanların kullanımına sunulması ve yeni nesillere öğretilmesinin büyük önem arz ettiğini belirten İl Müdürü Alkan, örnek ve duyarlı davranışıyla yetiştirdiği domates tohumlarını İl Müdürlüğüne teslim eden Mustafa İhsan Gürkan'a teşekkür etti.

TARIMDANHABER