Yeni Urfa gazetesinden Zeki Altundağ'ın haberine göre, Teknokent'te bir araya gelen ilgili paydaşlar, kentteki tarım - teknoloji potansiyeli hakkında ve yapılacak çalışmalar öncesi toplantı düzenledi. Toplantıya Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, çok sayıda akademisyen ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.

Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, yaptığı açıklamada, tohum sektöründe bir numaralı ARGE olmayı hedeflediklerini söyledi. Kentte tarımın gelişmeden sanayinin gelişmeyeceğini belirten Taşaltın, bütün alanlarda gelişmelerin sağlanmasıyla 'tohum' alanında bir sonuç çıkabileceğini vurguladı.

'TOHUM SEKTÖRÜNDE BİR NUMARALI ARGE OLMAYI HEDEFLİYORUZ'

Arzu ettikleri noktaya henüz ulaşamadıklarını belirten Taşaltın, şöyle konuştu:"Beklentimiz Şanlıurfa'da özellikle tohum sektöründe araştırmalar yapmak. Tohum sektöründe bir numaralı ARGE olmayı hedefliyoruz. Kentte tarım gelişmeden sanayi gelişmez. Sadece tohumculukta gelişmek olmaz, bütün alanlar gelişmeli ki sonuç çıkabilsin. Tüm çalışmalar, sanayinin gelişmesiyle beraber paralel seyir gösterir; Urfa'da sanayi gelişirse, tohum sanayi de gelişir. Biz burada tek başımıza ne yapabilirizi araştırıyoruz. Hocalarımızın bu noktada epey bir bilgi birikimi bulunuyor biyoloji, ziraat de. Tohum endüstrisine atılım yapmak, bir araştırma başlatmayı hedefliyoruz.

'GEN VE GIDA TERÖRÜNÜN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ'

Bu iş kolay değil. Tohum sektörü çok pahalı. Artık gıda terörü denen bir durum bulunuyor memleketimizde. Gen terörü de bulunuyor. Maalesef, teknoloji iyiye kullanılacak yerde kötüye kullanılabiliyor. Bu konuda araştırma yapıp, bilimsel araştırma ortaya dökmek temel amacımız. Şanlıura'da bu iş zor. Dağın tepesine varmak ilk adıma atmakla başlar. Teknokentimiz gelişti. Toplamda müracaat eden firma sayısı 22. 8 tanesi aktif olarak çalışmalara başladı. Tohum teknolojisi tarım alanında sadece değil, elektronik ağda en önemli özelliği taşıyor. Nano teknolojiye kayan bir teknoloji özelliği taşıyor. Gen teknolojisine girersek tüm üniversitelerle iş birliğine girerek bir sonuca varabiliriz. Tek başımıza tohumda bir yere varabilmemiz mümkün değil.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ve Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, 'tohum teknolojisi'nin öneminden bahsetti. Yatırımcı ve çiftçilere seslenerek, uzmanlardan bilgi alınması noktasında çağrıda bulunuldu.