Toplantıya, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz, Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği'nin (TODAB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin ve Türkiye Tahran Büyükelçiliği Ticaret Baş Müşaviri Cengiz Gürsel katıldı.

Toplantıda konuşan TÜRKTOB Başkanı Kamil Yılmaz, Türkiye'nin 70 ülkeye tohum ihraç ettiğini söyledi. Yılmaz, "İki ülke arasındaki bakanlık yetkilileri işbirliğini arttırmalıdır. Yaklaşık 4 milyon seviyesinde olan tohum ticaretimizi 40 milyon dolara çıkarabiliriz. Bunun için resmi makamlar ve özel sektöre önemli işler düşüyor" şeklinde konuştu.

Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği'nin (TODAB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, “İran, Türkiye'nin tohum ihraç ettiği ülkeler arasında yüzde 3,7'lik pay ile ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. İran'a tohum ihracatında, mısır tohumluğu önemli bir yere sahiptir. 2015 yılında toplam 3,8 milyon dolar olan tohum ihracatının yaklaşık 3,3 milyon dolarını, bin 100 ton ile mısır tohumluğu oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra hibrit sebze, yem bitkisi ve endüstri bitkileri tohumlukları da ihraç edilmektedir" ifadesini kullandı.

İran Tarım İşleri Bakan Müsteşarı Hüseyin Safai, "Iran'da 550 tohum üreticimiz bulunuyor. Türkiye tohumculuk sektöründe iyi bir yere sahiptir. Fakat Türkiye-İran arasındaki tohum yetiştiriciliği ve ticaretinde istenilen seviyede değiliz. İki ülke ziraat konusunda rakip değildir. Biz birbirimizi tamamlayan iki ülkeyiz" dedi.

Türkiye, İran'a 353 milyon dolar tutarında tarım ürünü ihraç ediyor.

Kaynak: TURKTOB