ÖZEL HABER

Türkiye'nin 2015 yılı tohum ihracatı bir önceki yıla göre 53 milyon dolar eriyerek 170 milyon dolardan 117 milyon dolara düşmüştü. İhracattaki bu düşüşe yabancıların sahip olduğu tohum çeşitlerinin neden olması dikkat çekmişti. Ancak TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer'in Türkiye'nin 2015 yılı tohum ihracatında yaşanan 53 milyon dolarlık kaybın nedeni ile ilgili yaptığı açıklama kafaları karıştırdı.

TÜRKTOB, tohumculuk sektörü hakkındaki yanlış bilgileri kamuoyu ile paylaşmak amacıyla "Türkiye'de tohumculuk sektörü ve buğdayla ilgili gerçek dışı iddialar" konulu bir basın toplantısı düzenledi.

RUSYA KRİZİNİ GEREKÇE GÖSTERDİ

JW Marriott Otel'de düzenlenen basın toplantısına TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Vehbi Eser, Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bağcı ve Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Köksel katıldı. Tohumculuk sektörü ile ilgili istatistik değerleri paylaşan TÜRKTOB Başkanı, 2002 yılında 17 milyon dolar olan tohumculuk ihracatının geçen yıl verilerine göre 150 milyon dolar seviyesine ulaştığını, tohumculuk sektörünün Rusya krizinden dolayı son olarak 115 milyon dolar seviyesinde kaldığını kaydetti.

TÜİK VERİLERİ TÜRKTOB'U DOĞRULAMIYOR

Ancak TÜİK verileri TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer'i doğrulamıyor. TÜİK verilerine göre, tohum ihracatındaki 53 milyon dolarlık düşüşün; 10 milyon doları mısır, 27 milyon doları ise ayçiçeği tohumundan kaynaklandı. Ayçiçeği tohumundaki 27 milyon dolarlık düşüşün de 18 milyon doları Rusya'dan kaynaklandı. Ancak ihracattaki bu düşüşün, uçak krizi ve sonrasında Rusya'nın getirdiği ambargo ile bir alakası bulunmuyor. TÜİK verilerinde, Rusya'ya yapılan tohum ihracatının krizden önce düşmeye başladığı görülüyor.

Tohum ihracatında yaşanan büyük kan kaybının nedeni sorgulanması gerekirken, TÜRKTOB Başkanı Gençer'in kolaycılığa kaçarak krizi bahane göstermesi dikkat çekti.