Tarımın en hassas konusu olan tohum konusunda Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB)'un hazırladığı kitapçık kafaları karıştırdı.

Sözde kamuoyunu doğru bilgilendirmek için hazırlanan ve ilgili yerlere dağıtılan kitapçıkta firmaların 'kimin tohumunu' sattığına bakılmadan sadece sahipleri üzerinden gidilerek, sözde sektörün yerli firmaların hakimiyetinde olduğu vurgulanmaya çalışılıyor.

Bununla da kalınmayarak yabancı firmaların sektördeki pazar payı sır gibi saklanarak sadece sayıları veriliyor.

7 SORUYA CEVAP VERİLİYOR

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB), tohumculuk sektöründeki tartışma konularına ilişkin olarak bir kitapçık hazırladı. 8 sayfadan oluşan ve 'Tohumda Doğruyu Bilin İstedik' başlığı ile hazırlan kitapçıkta 7 soruya cevap veriliyor.

CEVABI VERİLEN SORULAR

Hibrit (melez) tohumlar kısır mıdır? İnsan sağlığı açısından riskli midir? Ülkemizde GDO'lu tohum var mıdır? Ülkemizde sektöre tamamen yabancı firmalar mı hâkimdir? Tohumda dışa bağımlı mıyız? Çiftçilerin kendi tohumlarını üretmesi yasak mıdır? Yerel çeşitlerin üretimi yasak mıdır? Ve 5042 sayılı kanun yerel çeşitleri olumsuz etkiliyor mu?

DİKKAT ÇEKEN SORU VE CEVABI

Kitapçıkta, 'Ülkemizde sektöre tamamen yabancı firmalar mı hâkimdir?' sorusuna verilen cevap dikkat çekti.

Ülke tohumculuk sektöründe 643 tane tohum firmasının bulunduğu ve bunların hepsinin kayıt altında olduğu belirtilerek, “Sermaye durumuna göre bu firmalardan 623'ü yerli, 16'sı yabancı ve 4'ü de ortaklık şeklindedir" denildi. Bu rakamlar üzerinden tohumculuk sektörünün tamamen yerli firmaların kontrolünde olduğu anlatılmaya çalışılıyor. Ancak sektördeki hakimiyetin net olarak görülebilmesi için gerekli olan bilgiler kitapçıkta yer almıyor. 623 yerli firmanın pazar payı ile azımsanan 16 yabancı firmanın pazar payı bilgileri verilmiyor.

Sözde kamuoyunu doğru bilgilendirmek için hazırlanan kitapçıkta bu bilgilerin yer almaması dikkat çekiyor.

Söz konusu kitapçığa bu linkten ulaşabilirsiniz:http://www.turktob.org.tr/dergi/ek2/#/4

TARIMDAN HABER