Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü arasında 'Yerli Sebze Tohumculuğunun Geliştirilmesi Projesi' protokolü, 3 Mart 2017 tarihinde imzalandı. Protokol töreninde konuşan TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, birkaç aydır yürütülen çalışmaların sonunda imza aşamasına gelindiğini dile getirerek şunları kaydetti:

“TİGEM tohumculuk sektöründe son derece değerli işler yapan bir kurum. TAGEM ise Türkiye'nin en büyük bitkisel araştırma ve ıslah kurumu. TİGEM'in güçlü ve köklü yapısı ile bizim ıslah kültürümüz birleşerek stratejik bir işbirliğine dönüşüyor. Biz TİGEM'in yol arkadaşlığından çok memnunuz. Bu özverili süreçte çaba gösteren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum."

İki köklü ve önemli kurumun ülke menfaatleri için bu projede bir araya geldiklerini ve sebze tohumculuğu alanında çok önemli bir adım atıldığını söyleyen TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan, TİGEM'in dünyada kullanılan en son teknoloji ile tarımsal üretim gerçekleştirdiğine vurgu yaptıktan sonra, sözlerini şöyle sürdürdü:

SEBZE TOHUMUNDA EKSİKLİĞİMİZİ TAGEM İLE GİDERECEĞİZ

“TİGEM'in tarihi 1300'lü yıllara dayanır. Biz tarımsal üretimde yüzlerce yıllık kültür ve deneyimin, en son teknoloji ile buluştuğu bir kurumuz. Arazilerimizde özel sektör ile ortak üretimlerimiz mevcut fakat TİGEM olarak sebze tohumculuğunda bir eksiğimiz mevcuttu. Bu eksiğimizi giderme yolunda TAGEM ile işbirliği yapıyoruz. Bu iki kurum güçlerini birleştirdiğinde, eminim ki sebze tohumculuğunda ülkemizin kendine yeterliliğine çok büyük bir katkı sağlanacaktır. Ülkemize ve tarım sektörümüze hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

SEBZE TOHUMU İÇİN ORTAK ÇALIŞMA YAPILACAK

Yerli sebze tohumculuğunun geliştirilmesine yönelik proje yürütülmesi, sonuçlandırılması ve sonucunda elde edilecek çıktıların kullanılması için ortak çalışmaların yürütülmesini amaçlayan protokol ile taraflar, sebzelerde çeşit ve hat geliştirme, geliştirilen çeşitlerin sera ve tarla günleri ile tanıtımı ve geliştirilen çeşit ve hatların sektöre satışı konularında iş birliği yapacaklar.

BOZTEPE'DE YENİ HAT VE ÇEŞİTLER GELİŞTİRİLECEK

İşbirliği kapsamında TİGEM'e bağlı Antalya/Boztepe İşletmesinde sebze çeşitlerinde yeni hat ve çeşitler geliştirilecek. Bu hat ve çeşitler çoğaltılarak, üreticilerin ihtiyacına sunulacak.

STARTI BAKAN VERMİŞTİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yılda 90 milyon dolarlık sebze tohumu ithal edildiğini dile getirerek, yerli hububat tohumu üretimindeki başarının, sebze tohumunda da gösterilmesi için bu projeye start verildiğini belirtmişti.

Proje ile hem ülkenin ihtiyacı olan sebze tohumunun yerli üretimle karşılanması, hem de bu alanda ihracat kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.