Genel Müdür Taşan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "TİGEM Türkiye'nin tüm coğrafi bölgelerine dağılmış işletmelerinde, başta hububat tohumluğu olmak üzere çayır mera ve yem bitkileri, sebze tohumluğu, fidan-fide üretiminde büyük hizmetler vermektedir.

SERTİFİKALI HUBUBAT TOHUMUNUN YÜZDE 75'İ ÜRETİLDİ

Ülkemizde yaklaşık 7,9 milyon hektar arazide buğday ve 2,8 milyon hektar arazide de arpa yetiştirilmektedir. Tohumluğun 3 yılda bir yenilenmesi esasına göre sertifikalı hububat tohumluğu ihtiyacı; 526 bin ton buğday ve 186 bin ton arpa olmak üzere toplam 712 bin ton' dur. Buna karşılık ülke genelinde son üç yılın (2013-2014-2015) ortalama tohumluk üretim değerleri dikkate alındığında; 3 yılda bir yenileme esasına göre hesaplanan tohumluk ihtiyacının % 74,5'ü oranında sertifikalı hububat tohumluğu üretilmiştir. 2015 yılında tedarik edilen sertifikalı hububat tohumluklarının % 26'sı TİGEM tarafından karşılanmıştır.

Yüksek verimli ve kaliteli mahsul üretimi öncelikle kaliteli sertifikalı tohumluk kullanımı ile mümkündür. Araştırmalar, hububatta sertifikalı tohumluk kullanımının, üründe %25'e varan verim artışı sağladığını göstermektedir. Hem verim, hem de kalite arttığı için çiftçinin geliri de artmaktadır.

Yapılan her işlemin kayıt altına alındığı, izlenebilirliği ve kaynağı belli olan sertifikalı hububat tohumluğunun üretiminin her aşaması titizlik isteyen bir faaliyettir.

TİGEM genelinde 29 Buğday, 9 arpa, 3 Tritikale ve bir Yulaf olmak üzere 42 Çeşit Sertifikalı Hububat tohumluğu üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde2015-2016 yılı güzlük üretim sezonunda Orta Anadolu bölgesinde aşırı kuraklık yaşanmıştır. TİGEM genelindeki üretimlerimiz de ise önemli derecede bir düşme olmaması nedeniyle genel olarak Sertifikalı tohumluk üretiminde önemli bir düşüş olmayacaktır.

TİGEM üretmiş olduğu sertifikalı tohumluk fiyatlarını mümkün olduğu kadar makul seviyelerde tutmaya çalışmaktadır.

TİGEM tohumluk fiyatlarının açıklanmasıyla birlikte kamu ve özel sektör kuruluşları tohumluk fiyatlarını TİGEM fiyatlarını baz alarak belirlemektedirler ve tohumluk piyasasının fiyatları buna göre şekillenmektedir.

TİGEM damızlıkta olduğu gibi tohumculukta da öncü görevini sürdürmektedir.

TİGEM TOHUMLUK DAĞITIMLARI

Abalıoğlu Lezita grevinde işçilerden Cumhurbaşkanına çağrı! Abalıoğlu Lezita grevinde işçilerden Cumhurbaşkanına çağrı!

-TİGEM Bayileri

-Tarım Kredi Kooperatifleri

-Panko Birlik

-Tarım İl Müdürlükleri aracılığıyla satışını gerçekleştirmektedir. Bugün itibariyle 205 TİGEM bayisi mevcuttur.