ÖZEL HABER / Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortaklarına sattığı tohumluklar, bundan böyle bölge birlikleri üzerinden değil tohum şirketi olan TAREKS üzerinden tedarik edilecek. Tohumluklar çiftçiye tek karla satılırken şimdi buna şirket karı da eklenecek. Bundan dolayı bu uygulama Tarım Kredi'de tohumlukların pahalanacağı tartışmasını da beraberinde getirdi.

GENEL MÜDÜR SAVUNDU AMA FİYATLARIN NASIL DÜŞECEĞİNİ AÇIKLAMADI!

TAREKS Genel Müdürü Burhanettin Topsakal, tohumlukların firmalardan toplu halde alınacağı için fiyatların ucuzlayacağını savunurken, toplu alımların tohum fiyatlarını nasıl düşüreceği konusunda ise bir bilgi vermedi.

MALİYETLER ÇİFTÇİYE YANSITILACAK

Topsakal'ın, toplu alımlardan dolayı tohumlukların fiyatlarının düşeceğini savunsa da uygulamada bunun gerçekçi olmadığı kaydediliyor. Öncelikle tohumun TAREKS üzerinden satılmasıyla birlikte bölge birliklerinin karına bir de şirket karının ekleneceğine dikkat çekilirken, bunun yanında Tarım Kredi'ye kanunen sağlanmış vergi muafiyetlerin de ortadan kalkacağı belirtiliyor. Diğer yandan TAREKS'in, Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği'ne (TODAB) yaptığı ciro üzerinden binde 3 komisyon ödemek zorunda kalacağı vurgulanırken, bütün bunların ise tohum fiyatları üzerindeki maliyetleri artıracağının altı çiziliyor. Bu maliyetlerin de ister istemez çiftçiye yansıtılacağına dikkat çekiliyor.

TARIM KREDİ'NİN VERGİ MUAFİYETİ ORTADAN KALKACAK

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin vergi muafiyeti de ortadan kalkacak. TAREKS, şirket olduğu için tohum satışlarından elde ettiği karın yüzde 20'sini devlete ödeyecek. Bugüne kadar tohum satışlarından elde edilen karın tamamı Bölge Birliklerine kalıyordu. Bölge Birlikleri de elde ettiği karın belli bir miktarını Merkez Birliği'ne ödüyordu.

TOPLU ALIMI MERKEZ BİRLİĞİ DE YAPABİLİR

Sertifikalı tohumda fiyat tartışmalarının yaşandığı bir dönemde Tarım Kredi'nin tohumda maliyetleri artıracak bir uygulamayı hayata geçirmesi dikkat çekti. Uzmanlar, TAREKS tarafından toplu alımların da fiyatları düşüreceği iddiasını gerçekçi bulmazken, bunun zaten uygulanan bir sistem olduğuna işaret ediyor. Tohumlukların kooperatifler aracılığıyla değil Bölge Birlikleri tarafından toplu olarak alındığını dile getiren uzmanlar, “Eğer gerçekten toplu alımlar fiyatları düşürecekse 16 Bölge Birliğinin talep ettiği tohumlar tek elden Merkez Birliği tarafından da alınabilir. Böylece hem vergi muafiyeti devam eder hem de tek karla çiftçiye satılır. Geçmişte uygulanan bu sistem neden bugün uygulanmıyor?" tepkisinde bulunuyor.

UCUZ TOHUM HAYAL OLACAK!

Yeni uygulama ile sertifikalı tohumda önemli bir aktör olan Tarım Kredi'nin ağırlığı TAREKS'e gidecek. TAREKS'in cirosu ve karı artacak fakat çiftçi daha pahalı tohum kullanmakla karşı karşıya kalacak. Çiftçinin aleyhine olan bu uygulamadan dolayı da Tarım Kredi'nin tohumda rekabet şansını kaybetme tehlikesi gündeme gelecek.

GÜBREDEN SONRA TOHUMDA DA TARTIŞMALI HALE GELECEK

Bu uygulamanın çiftçiler tarafından ciddi bir tartışmayı beraberinde getirmesi beklenirken, gübre fiyatlarından dolayı olumsuz bir algısı bulunan Tarım Kredi'nin tohumda da tartışmalı hale geleceğini gösteriyor.

130 MİLYON LİRA MISIR TOHUMU SATIYOR

Tarım Kredi, tohumlukta ilk olarak mısır tohumluğunu tamamen TAREKS'e devredecek. Yapılan çalışmada bütün tohumlukların TAREKS üzerinden yapılması planlanıyor. Tarım Kredi, yıllık ortalama 130 milyon lira tutarından mısır tohumu satıyor. Satılan mısır tohumlarının büyük bir bölümünü de PİONER'ın tohumları oluşturuyor.