Iğdır Valisi Enver ÜNLÜ'nün de katılımları ile gerçekleşen Tohum Dağıtım Töreninde pamuk ekmek için tohum desteğine başvuran 54 çiftçimize tohum dağıtıldı. Törende bir konuşma yapan Iğdır Valisi Enver ÜNLÜ; “Yaklaşık 7400 kilogram tohumla 2 bin 500 dekar alanda yeni pamuk üretim sahası açmış oluyoruz. Geçen sene deneme üretimleri yapmıştı. Bu sene bizim vermiş olduğumuz destekle 54 çiftçimiz 2500 dekarlık alanda Özel İdarenin desteklediği tohumla ekimi yapılacak. Bizim desteklediğimiz çiftçiler dışında kendi imkanlarıyla pamuk eken büyük çiftçilerimiz de var. Biz bu desteği orta ve dar gelirli çiftçilerimize veriyoruz” dedi.

Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan YOLCU ise; "Kilo başına 80 kuruş ürün desteği, dekar başına ise 44 TL mazot ve gübre desteği veriyoruz. Şu anda yüzde 50 hibe destekli de tohum veriyoruz. Allahın izniyle Iğdır'ımızı eskiden olduğu gibi pamuk üretim merkezi haline getireceğiz” dedi.

Tekstil ve dokuma sanayinin hammaddesi olan pamuğun çekirdeklerinden (Çiğit) yağ elde edilir. Geriye kalan küspesinden ise hayvan yemi olarak yararlanılır.Mikroklima iklimi ve toprak yapısı sayesinde birçok tarım ürününün yetiştirilmesine olanak sağlayan Iğdır'da üreticiler yıllar önce bıraktıkları pamuk ekimine tekrardan yoğun bir şekilde yönelmektedir.

TARIMDANHABER