Yem bitkisi yetiştiricisi ve hayvancılık sektöründe yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Eşref Şekerli, TMO tarafından başlatılan 90 gün vadeli arpa satışında, getirilen kotadan dolayı küçük üreticinin yararlanamayacağını iddia etti.

Konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından videolu bir paylaşımda bulunan Şekerli, yetiştiricinin talebinin tamamen karşılanmadığını sadece dörtte birinin karşılandığını belirterek, “50 ton ihtiyacı olan bir yetiştiriciye 12.5 bin ton arpa veriliyor. 12.5 ton arpayı 25 ton alan bir kamyonla götürse maliyeti artacak, birkaç kişiyle birleşerek götürse bu da zahmetli bir iş. Kendi kamyonuyla almak istese TMO’nun önünde çeteler var onu da gidip alamıyor. Yetiştirici en sonunda 12.5 ton arpa istihkakından vazgeçmek zorunda kalıyor. Yetiştiricinin alamadığı bu arpalarda yem fabrikalarına gidecek” dedi. 

ÖNCELİK BESİCİ VE YETİŞTİRİCİDE OLMASI GEREKİYOR  

Öncelikle vadeli arpa satışının üreticiye ve yetiştiriciye açılması gerektiğini, yetiştirici ve üreticinin talebi karşılandıktan sonra yem fabrikalarına bu satışın yapılması gerektiğinin altını çizen Şekerli, bir de vergi mükellefi olmayan yetiştiriciden alınan yüzde 8 KDV uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti. Vergi mükellefi olmayan üreticiden alınan yüzde 8 KDV’den dolayı indirimli arpa satışının üreticiye bir faydasının olmadığını ifade eden Şekerli, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının arasında imzalanacak bir protokolle bu sorunun çözülebileceğini vurguladı. 

TMO, vadeli arpa satışında besici ve yetiştiriciye 197 bin 824 ton, yem fabrikalarına ise 55 bin 300 ton talep açtı.