Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO), Ramazan ayı başında piyasaya sürmeyi planladığı perakende ayçiçek yağı satışlarına 28 Mart 2022, pazartesi itibari ile başlıyor.

5 litrelik tenekelerde satılacak olan yağlar için satış fiyatı KDV dahil 129 TL olacak. 

TMO, Ayçiçek yağı için üçüncü kez sahaya indi.

Ayçiçek yağlarında meydana gelen aşırı fiyat artışlarını frenlemek isteyen hükümet TMO’yu tekrardan devreye aldı.

TMO yurtdışından getirdiği ham Ayçiçek yağları kısa sürede rafine ederek 5 litrelik tenekelerde perakende olarak 28 Mart pazartesi günü satışa sunacak.

Perakende satışlar TMO Satış Noktaları, Tarım Kredi Kooperatif marketler ve internet üzerinden PttAVM üzerinden yapılacak. 

Daha önce sadece “TMO Satış Noktaları” üzerinden satış yapan TMO, “vatandaşların daha uygun fiyatlı ürün tüketebilmesi ve daha geniş kitlelere ürün ulaştırılması amacıylaTarım Kredi marketleri ve PttAVM’yi de devreye aldı.

TMO markalı ayçiçek yağları buralarda yine 5 litrelik tenekelerde 129 TL(Kdv dahil) fiyatla satılacak. 

Ayçiçek yağı piyasasında son iki yıldır problem yaşanıyor.

Fiyatlar enflasyon ve normal piyasa koşullarının çok üzerinde artış kaydediyor.

Bu duruma müdahale etmek isteyen hükümet TMO’yu 2021 yılında devreye aldı.

TMO, perakende ürün satışları ile piyasayı düzenliyor.

TMO politikaları Ayçiçek yağı fiyatlarının dramatik artışında ciddi bir fren görevi görüyor.

Nitekim 2021 bahar aylarında ilk müdahaleyi yapan TMO, o zaman 5 litrelik ayçiçek yağı fiyatlarını 100 TL’lerden  70-80 TL bandına indirmişti.

TMO o zaman 5 litrelik ayçiçek yağını 59 TL’den piyasaya sürmüştü. 

TMO, ikinci müdahalede ayçiçek yağını 99 liradan satışa sunarken, KDV indirimi ile fiyatlar 92.5 liraya düşmüştü. 11 Ocak başlanılan ikinci müdahalede ithal yağlar kısa sürede tükenirken, TMO tekrar ithalat işlemlerini başlattı. Ancak üçüncü müdahalede TMO, yağ fiyatlarını 36.5 lira artırarak 129 liradan satışa sunacak. 

Tarım ve Orman Bakanlığından görüşüne başvurduğumuz ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir bürokrat www.tarimdanhaber.com’a şu değerlendirmelerde bulundu:

Ayçiçek yağı fiyatlarını frenlemekte Toprak Mahsulleri Ofisi çok etkili oluyor. 2021’de bunu gördük. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, piyasayı yakından takip eden yapılması gerekenleri zamanında yapan etkili bir isim. 2020 yılında başlayan pandemi sürecinin yönetilmesinde öne çıkan büroklardan oldu. Zamanında yaptığı müdahaleler son iki yıldır tarım piyasasının rayında gitmesini sağladı. Ayçiçek yağında da Güldal’ın önerileri doğrultusunda hareket eden Bakanlık, bu alanda çok başarılı. Bakın 2021 yılında TMO ayçiçek yağına müdahale etmemiş olsaydı yağ fiyatları o zaman -5 litrelik yağ için söylüyorum - 150 TL’leri bulurdu ki bu da günümüz fiyatlarını 500 TL civarına taşırdı. Bugün de TMO ayçiçek yağı fiyatlarını frenlemiş durumda. Sadece 10 gün içinde yağı getirdi, işletti ve 5 litrelik tenekelerde tüm Türkiye çapında satışa sundu. Bu aslında çok konuşulması gereken bir başarıdır. TMO’nun yaptığı iş Bakanlığın başarısıdır. Fiyatı da iyi, 129 TL’den satacak. Bu fiyata KDV dahil olacak. Ramazan öncesi satışa sunulması da ayrıca önemli. Vatandaşlarımız uygun fiyatlarla yağa ulaşabilecek

TMO, Ayçiçek yağı yanında uygun fiyatlı mercimek, nohut, pirinç gibi ürünlerin perakende satışına hem PttAVM hem de TMO Satış noktaları üzerinden satışına devam ediyor.