Bazı firmaların üreticiye yem dayatmasında bulunması Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’ni harekete geçirdi. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, Ticaret Bakanlığına müracaatta bulunarak, rekabet koşullarını ve sürdürülebilir çiğ süt üretimini olumsuz etkileyen bu şekilde zorlamanın giderilmesi talebinde bulundu. 

Karakuş, şunları kaydetti:

“Son zamanlarda çiğ süt üreticileri ve onların temsilcisi olan sivil toplum kuruluşlarından, çiğ sütü işleyen ve aynı zamanda karma yem de üreten bazı süt sanayicilerine yönelik bir takım şikayetler almaktayız. Bahsedilen süt sanayicilerinin çiğ süt üretici çiftçilere ‘Ürettiğimiz karma yemleri almazsanız biz de sizin sütünüzü almayız’ şeklinde zorlama yaptıkları söylenmektedir. 

Çiğ süt alımlarının sütün hijyen durumu ve yağ oranına göre yapılması gerekirken, bu şekilde bir zorlama çiğ süt üreticisi çiftçilerin karma yem tercih olanaklarını azaltmakta ve maliyetlerini artırmaktadır. Bu konudan şikayet eden çiftçilerin üretiminden çekilmeye başlaması, hayvansal ürünler konusunda dışa bağımlılığa ve gıda fiyatlarının artmasına neden olacaktır. 

Rekabet koşullarını ve sürdürülebilir çiğ süt üretimini olumsuz etkileyen bu şekilde zorlamanın giderilmesi gerekmektedir.”