TMO'da kurumsal nedenler gerekçe gösterilerek işten çıkartıldılar ama FETÖ damgası yediler. İşe dönüş davasını muvazaalı bir şekilde kazandılar fakat işlerine dönemediler. Yedikleri FETÖ damgasından dolayı da hiç bir yerde iş bulamıyorlar. İddialara göre, aralarında Afyonlu ve AK Parti üyesi olanlar ise tartışmalı bir şekilde işe alındılar.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'da kurumsal nedenlerden dolayı geçtiğimiz yıl Ağustos ayında işten çıkarılan 283 personelin hayatı tam bir çileye döndü. 283 personelden 22'si taşeron şirket üzerinden tekrar işe alınırken, diğer çalışanlar ise işe dönüş davalarını kazanmalarına rağmen TMO tarafından işe başlatılmadılar. İşe başlatılmayan bu işçiler, 'FETÖ damgası' yedikleri için de hiç bir yerde iş bulamıyorlar.

İŞE ALINANLARIN AK PARTİ'YE ÜYE İDDİASI!

TMO'nun geçtiğimiz yıl kurumsal nedenleri gerekçe göstererek işten çıkardığı 283 taşeron işçisine yönelik farklı uygulamaları tepki çekiyor. İşe dönüş için mahkemeye dava açan ve bu davaları kazanan taşeron işçilerini tekrar işe almayan TMO'nun, diğer taraftan işe dönüş için dava açmayan ve AK Parti üyesi oldukları iddia edilen bazı taşeron işçilerini ise Afyon'daki Alkoloidleri Fabrikasına temizlik şirketi üzerinden işe alması dikkat çekti.

PERSONEL ALIMINDA HEMŞEHRİCİLİK İDDİASI!

Diğer yandan TMO'nun Alkoloidleri Fabrikası'na temizlik şirketi üzerinden alınan 22 kişinin tamamının Afyon / Bolvadinli oldukları ileri sürülüyor. TMO Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı İzzet Gemici'nin de Afyon / Bolvadinli olması, 'işe alımlarda hemşehricilik mi yapılıyor?' Sorularını gündeme getirdi. İşe alınanlarla ilgili bir diğer iddia ise temizlik şirketi üzerinden alınsa da 22 kişiye teknisyenlik yaptırıldığı ifade ediliyor. Buradaki iddialar da kafaları karıştırdı.

TEMİZLİK ŞİRKETİ ÜZERİNDEN ALINANLARA TEKNİSYENLİK Mİ YAPTIRILIYOR?

İddialara göre, TMO'nun mahkeme kararına göre suç işlememek için böyle bir yolu tercih ettiği ileri sürülüyor. Nitelikli personel olarak işe alımlarda önceliğin işe dönüş davasını muvazaalı bir şekilde kazanan 104 kişi de olduğu ve Alkoloidleri Fabrikasına alınan 22 personelin de mahkemeyi kazanan 104 kişinin içinden olması gerektiği dile getiriliyor. İşte bundan dolayı TMO'nun mahkeme kararı ile çelişmemek için söz konusu 22 kişiyi temizlik şirketi üzerinden işe aldığı öne sürülüyor.

YEDİKLERİ DAMGADAN DOLAYI HİÇ BİR YERDE İŞ BULAMIYORLAR!

TMO'nun söz konusu 283 personele yönelik çelişkili uygulamalarının yanında, işe dönüş davasını kazandıkları halde işe başlatılmayan 104 taşeron işçisi, 'FETÖ damgasını' yedikleri için de hiçbir yerde iş bulamıyorlar. Taşeron işçileri en büyük mağduriyeti de burada yaşıyorlar.

DAVAYI KAZANAN İŞÇİLERİN İDDİASI

TMO mağduru taşeron işçileri, işe geri dönüşle ilgili açtıkları davayı muvazaalı bir şekilde kazanmalarına rağmen Genel Müdürlük tarafından işe başlatılmadıklarını belirttiler. İşten çıkarıldıkları dönemde TMO yönetimi tarafından kendilerine; 283 kişiden hiçbirinin yeniden işe alınmayacağının söylenmesine rağmen 22 kişinin Afyon'da temizlik şirketi üzerinden geri işe alındıklarını ifade eden mağdur işçiler, işe alınan bu 22 kişinin hepsinin de Afyonlu ve AK Parti üyesi olduklarını iddia ettiler.

TMO'DAN 'BİZ ALMADIK ŞİRKET ALDI' SAVUNMASI!

TMO yönetimi söz konusu iddialara ilişkin olarak kendisini savunurken, işe geri dönüş davasını kazanan işçilerin işe başlatılıp başlatılmayacakları ile ilgili belirsiz bir açıklama yapıldı.

TMO'dan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Mahkeme kararında, işçilere tazminatının ödenmesi şartıyla işe başlatma ya da işe başlatmama seçenekleri yer almış olup Kurumumuz tarafından bu seçenekler kamu ve kurum yararı gözetilerek değerlendirilecek ve mahkeme kararları uygulanacaktır"

Diğer yandan işe alınan 22 kişinin ise taşeron firması tarafından işe alındıkları belirtilerek, “Bu kapsamda alınan işçiler, ihale sonucu Kurumumuzla sözleşme imzalayan yüklenicinin işçileri olup yüklenici tarafından işçi seçimi yapılarak hizmet akdi imzalanmaktadır. Dolayısı ile bu işçilerin AK Parti üyesi olup olmadığı bilinmediği gibi Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığının da bir etkisi yoktur. Belirtilen nedenlerle mevzuatın verdiği yetki çerçevesinde işlem yapılmakta olup iddialar yersiz ve gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.