TMO'nun işleyişiyle ilgili önemli kararlar alındı. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TMO'nun belli bir aşamadan sonra piyasaya müdahalede bulunmak yerine, sadece alım döneminde değil, ürün ekim dönemlerinde de etkin olacağını söyledi. Ekim dönemlerinde çiftçinin takip edileceğini bildiren Güldal, projeksiyon oluşturarak, iyi ve kötü senaryo ile alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Üretim planlamasında esas olan uygulamanın ise desteklemeler olduğunu vurgulayan Güldal, “Bir ürünün üretiminin artması ve ülkenin ihtiyacını karşılaması için bir planlama gerekiyor. Bakanlığa bu yönde data sunmak istiyoruz. Örneğin, hububat ekiminde azalma varsa yeni teşvik ve desteklerle üretimin artmasını sağlamak istiyoruz" dedi.

ÜRÜN FİYATLARI 15-20 GÜN ÖNCE AÇIKLANACAK

Bundan sonra TMO'nun artık çiftçinin ürün fiyatını, alım döneminden en az 15-20 gün önce açıklayacağına dikkat çeken Güldal, "Ürünlerin alım fiyatı artık çiftçinin üretim maliyeti, enflasyon, kar marjı, iç ve dış piyasa fiyatları göz önünde bulundurularak belirlenecek ve çiftçiye ilan edilecek. Çiftçi, 'Zarar ettim.' demeyecek. Parametreleri daha reel belirleyerek, üretici memnuniyetini daha çok sağlayacağız. Zikzak çizen üretim yerine, sürdürülebilir, ülkenin ihtiyacına yanıt verecek üretim gerçekleştirilecek. Önceden alım fiyatları, geçmiş yılların fiyatına yapılan belirli orandaki artışa göre belirleniyordu. Alım fiyatı daha reel belirlenmeli ki çiftçi üretimden düşmesin." dedi.

HASAT DÖNEMİNDE İTHALAT YAPMAYACAĞIZ!

Diğer yandan ürünlerin hasat döneminde ithalat yapmama kararı aldıklarını bildiren Güldal, bu kararın tüm ürünler için geçerli olduğunu söyledi. İthalat için o ürünün tüm bölgelerde hasadının bitmesinin bekleneceğini ifade eden Güldal, “Ülkenin herhangi bir yerinde o ürün üretilmiş ve piyasaya sürülmemişse biz ithalatını yapmayı düşünmüyoruz. İthalat duyulunca üreticinin elindeki malın değeri azalıyor, onu yaşatmak istemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.