Birgün gazetesinden Meltem Yılmaz'ın haberi kaynak gösterilerek 11 Haziran'da Tarımdan Haber'de yayımlanan 'TMO'nun arazi ve gayrimenkulleri satılıyor!' başlıkla habere cevap ve düzeltme metni gönderildi. TMO tarafından gönderilen açıklamada şunlar kaydedildi:

ÇİFTÇİYE HİZMETLE ALAKASI OLMAYAN YERLER SATILDI!

“Haberde bahsedilen arsa ve araziler çiftçiye doğrudan hizmet veren işyerleri olmayıp uzun süredir atıl durumdaki kurumsal varlıklardır ve birkaç kez satışa konu olmuştur. Örneğin Ankara ilinde bulunan atıl 2 adet lojman ve İskenderun'daki sosyal tesisin satış veya kiralaması, çiftçiye doğrudan hizmetle ilgili olmayıp atıl gayrimenkulün değerlendirilmesi, kurumsal verimliliğin artırılmasıyla ilgilidir.

SATIŞ İŞLEMLERİ MEVZUATA TABİ

TMO'nun gayrimenkullerini kiralama ve satış işlemleri ihale mevzuatına tabi olup son derece şeffaf, rekabetçi, açık artırmaya dayalı bir ihale yöntemidir. Bu kapsamda ihaleler ulusal ve yerel düzeyde yayın yapan gazetelerde ilan edilmekte, TMO web sitesinde yayımlanmakta, belediyelerin ilan panosuna asılmakta, hoparlörlerinden duyurulmakta, ilgili görülen kamu kurumları da resmi yazıyla bilgilendirilmektedir. Dolayısıyla söz konusu ihale işlemleri şeffaf, mevzuata uygun, herkese açık olarak ve en yaygın katılımı sağlayacak şekilde yapılırken, gayrimenkullerin sessiz sedasız peşkeş çekildiği iddiası kasıtlı bir haber niteliğindedir.

ALIM NOKTASI ARTIRILDI

TMO'nun geçen yıl çiftçiden alım yaptığı işyeri sayısı 290 iken bu yıl 350 civarında alım noktasında çiftçiye hizmet verilmektedir. Dolayısıyla haberde belirtilen aksine çok daha geniş noktada çiftçimizin ürününü satın almak için faaliyet yürütülmekte, 2 milyon tona yakın lisanlı deponun da faaliyete geçmesi ile en modern imkanlarda çiftçimize hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Neticede çiftçinin mağdur edilmesi, TMO işyerlerinin kapanması söz konusu değildir.

ÇUKUROVA'DA ÇİFTÇİDEN 150 BİN TON BUĞDAY ALINDI

Haberde geçen Adana ilinde TMO'nun alım yapmadığı, çiftçinin buğdayı 900 TL/tona tüccara sattığı iddiaları tamamen asılsız, gerçekten uzak, emektar çiftçimizin ürününü en iyi şekilde pazarlamasını engelleyecek niteliktedir. Çukurova'da TMO çiftçilerden 150 bin tona yakın buğday alımı yapmış ve ton başına ortalama 1.060 TL seviyesinde bir fiyat ödemiştir.

DEPOCULUK HAMLESİ BAŞLATILDI

Haberde şeker fabrikaları örnek gösterilerek TMO'nun kapandığı, özelleştirildiği, işlevsizleştirildiği yönünde algı oluşturulmaktadır. Oysa TMO ülkemiz çiftçisini modern depolama araçları ve piyasa enstrümanlarıyla buluşturmak için Cumhuriyet tarihinin en büyük depoculuk hamlesini başlatmış, bu kapsamda 2 milyon tona yakın hububat deposu çiftçimizin hizmetine sunulmuş, önümüzdeki yıl itibarıyla bu kapasitenin 4.5 milyon tona ulaşması planlanmıştır. TMO'nun toplam depolama kapasitesi 4.5 milyon ton olup bu depoculuk hamlesiyle 80 yılda yapılan depo kapasitesi son 2-3 yılda yapılmış olmaktadır.