Milli Gazete'nin haberine göre kısa adı TKDK olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ahmet Antalyalı, kırsal kalkınma yatırımlarında geçmişte proje bulmakta zorluk çekerlerken şimdi ise kaynaklarının yetersiz hale geldiğini söyledi. Bu durumun TKDK açısından sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Antalyalı, 2018'de kırsalda yapılacak yatırımlara TKDK tarafından 600 milyon Avro hibe desteğinin dağıtılacağını kaydetti. Hayvancılık yatırımlarına yönelik projelere pozitif ayrımcılık yapıldığını bildiren Antalyalı, TKDK'nın hibe desteklerinden küçük üreticinin daha fazla yararlanabilmesi için proje başvurularında limiti 20 bin Euro'dan 5 bin Euro'ya düşürdüklerini vurguladı.

1 MİLYAR AVROLUK BÜTÇE YETERLİ GELMİYOR

TKDK Başkanı Ahmet Antalyalı, kırsal yatırımlarına verilen hibe desteklerinde 2018 hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TKDK'nın katılım öncesi Avrupa Birliği fonlarından sağlanan mali yardımların kırsal kalkınma ayağını yürüttüğünü dile getiren Antalyalı, devlet desteği ile birlikte 1 milyar Avroluk bir bütçelerinin bulunduğunu bildirdi.

GEÇMİŞTE PROJE BULMAKTA ZORLANIYORDUK

Bu bütçenin yaklaşık 600 bin Avrosunun 2018'de kullandırılacağını dile getiren Antalyalı, geçmişte kırsal yatırımlar için destek verilecek proje bulmakta zorlanırken, TKDK'nın bilinirliğinin artması ve yatırımların görünür hale gelmesinden dolayı son yıllarda hibe başvurusunda bulunulan projelerde gözle görülür bir artış yaşandığını anlattı.

KIRSALDA İŞ İMKANI OLUŞTURMAK DAHA EKONOMİK

AB fonlarından sağlanan kaynağın artırılması için Başbakanlık ve AB nezdinde görüşmelerinin devam ettiğini ifade eden Antalyalı, “Biz AB'den daha fazla bütçe vermeleri için talepte bulunuyoruz" dedi. Kırsal alanda iş imkanı oluşturmanın bedelinin büyükşehirlere göre daha düşük olduğuna dikkat çeken Antalyalı, kurum olarak temel gayelerinin insanları doğdukları yerde doyar hale getirmek olduğunu söyledi.

SADECE BÜYÜK ÜRETİCİ DESTEKLENİYOR DİYE BİR ALGI VAR

Hibe desteklerinin önemli bir kısmının hayvancılık yatırımlarına verildiğine işaret eden Antalyalı, “TKDK büyük üreticiyi destekliyor diye iddialar var. Bu doğru değil. Bugüne kadar verilen desteklerin yüzde 63'ü 150 bin lira altı desteklerden oluşuyor. Yani biz köylüye, çiftçiye destek oluyoruz. Özellikle yararlanıcılarımızın yüzde 80'i küçük üreticilerdir" dedi.

DÜŞÜK BÜTÇELİ PROJELERE DE DESTEK VERECEĞİZ

Yeni programda da özellikle daha küçük işletmecilerin yararlanabilmesi için yatırım tutarını 20 bin Avrodan 5 bin Avroya kadar indirdiklerini açıklayan Antalyalı, “Hayvancılık projelerinde minimum uygun harcama tutarı 20 bin Avro iken 5 bin Avroya düşürülmüştür. Bu sayede çok düşük bütçeli projeler de desteklenebilecektir. Hayvancılık projelerinde düşük bütçeli projelere ek puan verilerek sıralamada öne geçmesi sağlanarak hem küçük işletmeler desteklenirken hem de daha fazla projeye destek verilecek" diye konuştu.

YATIRIMCIYA ÖRNEK PROJELER HAZIRLANACAK

Diğer yandan hayvancılık yatırımlarında maliyetleri düşürmeye yönelik tedbirler alındığını ifade eden Antalyalı, TKDK olarak örnek hayvancılık projelerinin çizimlerinin hazırlanarak, yatırımcıların kullanımına sunulacağını bildirdi. Bu örnek proje çizimlerinin çok kısa sürede TKDK'nın web sayfasında yayınlanacağını açıklayan Antalyalı, “Yatırımcılarımız da hibe başvurusunda basit formları doldurarak bize başvuru yapabilecek" dedi.

TKDK'nın proje başvurularında kazananlara 6 bin Avroya kadar proje hazırlama bedelinin ödendiğini de ifade eden Antalyalı, yardım masalarının da vatandaşların hizmetinde olduğunu söyledi.

TARIMDAN HABER