Cumhuriyet gazetesinden Seyhan Avşar'ın 'Böyle yüzsüzlük görülmedi: Yardımların tümü AKP'lilere!' başlıklı haberinde 300 koyun projesinde bazı iddialara yer verilmişti. Haberde geçen iddialara göre, Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde 300 koyun projesine başvuranlar arasında siyasi kayırmacılık yapıldığı, teşvikten yararlanacak 15 kişiden 14'ünün AK Parti'den milletvekili aday adayı olan SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı'nın yakın akrabası ya da ahbabı olduğu öne sürülmüştü.

OBJEKTİF KRİTERLERE GÖRE BELİRLENİYOR

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan TİGEM, haberde geçen iddiaların doğru olmadığını belirterek, “TİGEM hiçbir şaibeye, kayırmaya meydan vermeden tamamen belirlenen objektif kriterler çerçevesinde ve şeffaf bir şekilde yürütmektedir" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Haberde yer alan ve Kurum olarak uyguladığımız bir proje kapsamında usulsüz bir şekilde birilerinin faydalandırılacağı şeklindeki iddialar tamamen asılsız olmakla beraber haberin başlığı ve veriliş şekli itibariyle de maksatlı hazırlandığı düşünülmektedir.

Habere konu uygulama, Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı, T. C. Ziraat Bankası A. Ş. Genel Müdürlüğü, TİGEM ve TARSİM tarafından imzalanan protokol kapsamında başlatılan "Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi"dir.

Projeden faydalanabilme kriterlerinde; halen küçükbaş hayvancılık yapan, küçükbaş hayvanı, ağılı, kaba yemini üretebilecek arazisi ve bulunduğu yerde yeterli merası olan üreticilerin yararlanabileceği hususları yer almaktadır.

TİGEM web sitesi üzerinden alınan taleplerin değerlendirilmesi, tamamen objektif bir şekilde bu kriterler esas alınarak yapılmaktadır. Oluşturulan liste, Ziraat Bankası tarafından kredibilite durumuna göre değerlendirilecektir. Banka tarafından uygun bulunan üreticilerden, performans kriterlerine göre elektronik ortamda yapılacak değerlendirme sonucunda asil ve yedek listeler oluşturularak kamuoyuna açıklanacaktır.

Görüldüğü üzere, değerlendirmeler yapılırken sadece objektif kriterler ölçü alınmakta, haberde iddia edildiği gibi birisinin akrabası, yakını olma gibi kıstaslara asla müsaade edilmemektedir.

Ayrıca 300 Koyun Projesi, bir hibe ya da teşvik projesi değildir. Ülkemizde hayvan varlığını artırmanın ve hayvancılık işletmelerinin uygun şartlarda güçlendirilmesinin amaçlandığı bir kredilendirme projesidir. Dolayısıyla haberde “300 koyun teşviki" ifadesi kullanılmaktadır ki; bu bile konunun hem adı hem de ne amaçla verildiği dahi bilinmeden bir haber yapıldığını göstermektedir.

Bununla beraber bu haber yapılırken, konunun asıl muhatabı olan Kurumumuzdan bilgi alınmaması da habercilik etiği açısından ciddi bir eksiklik olarak görülmektedir.

Kurumumuz, bu uygulamamızda olduğu gibi tüm uygulamalarını; hiçbir şaibeye, kayırmaya meydan vermeden tamamen belirlenen objektif kriterler çerçevesinde ve şeffaf bir şekilde yürütmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."