TİGEM tarafından tedarik edilerek, genç çiftçi projesi kapsamında çiftçilere dağıtılacak olan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların ihalesinde belirsizlik devam ediyor. Bilindiği üzere, 160 bin baş hayvanın alım ihalesi Nisan ayında yapılmıştı. Ancak firmalardan teminat alınarak yapılan ve bütün süreci tamamlanan ihaleler, TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı tarafından skandal bir kararla iptal edilmişti.

FAKIBABA ÇİLEDEN ÇIKMIŞTI!

Firmalardan teminat alınmasına rağmen ihalenin 'fiyat araştırması yaptıkları' gerekçesiyle iptal edilmesi dikkat çekmişti. Bu durum eski Bakan Fakıbaba'nın da tepkisini çekmişti. İhaleyi kazanan firmaların şikayeti üzerine TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı'yı geçtiğimiz ay Bakanlığa çağırarak tepkisini dile getiren Fakıbaba'nın “Siz fiyat araştırmasını firmalardan teminat alarak mı yapıyorsunuz?" diyerek azarladığı kaydedilmişti. Bu görüşmede Bakan Fakıbaba'nın, Şanlı'dan TİGEM tarafından tedarik edilecek 160 bin baş hayvanın ihalesinin bir an önce şeffaf bir şekilde yapılmasını istemişti. Ancak aradan 45 gün geçmesine rağmen ihalelerin yapılması dikkat çekiyor.

HAYVANLAR DAHA PAHALIYA ALINACAKTI!

Diğer yandan TİGEM'in 160 bin baş hayvanı, ihalede oluşan fiyatların üstünde bir rakamla doğrudan alım yöntemiyle almaya çalıştığı ortaya çıkmıştı. İhalede düveye en düşük 4 bin 450 lira, koyuna ise 722 lira fiyat verilirken TİGEM Yönetim Kurulunun, doğrudan alım yöntemiyle düvenin 5 bin liradan, koyunların ise 800 ila 820 liradan alınmasına karar verdiği iddiaları gündeme gelmişti.

Genç çiftçi projesinde sürecin daralmasına rağmen TİGEM'in ihaleleri yapmamakta direnmesi şaibe iddialarını artırırken, yeni Bakan Bekir Pakdemirli'nin ise olaya tam vakıf olmamasından dolayı 160 bin baş hayvanın oldubittiye getirilerek doğrudan alım yöntemiyle alınmasından endişe ediliyor.

Öte yandan 160 bin baş hayvanın alımına yönelik basında çıkan şaibe iddialarına yönelik TİGEM tarafından kamuoyuna hiç bir açıklamanın yapılmaması da dikkat çekiyor.