Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bazı birimleri ve Orman Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı işletmelerde çalışan yaklaşık 25 bin kamu işçisinin Toplu İş Sözleşmesi için, Öz Orman-İş Sendikası ile işveren sendikası TÜHİS arasında 6 Mart 2019’dan beri yürütülen müzakereler, 10 Mayıs 2019’da anlaşmazlıkla sonuçlandı. Öz Orman-İş, resmî arabulucu atanması için İŞKUR’a başvurdu. Bu aşamadan sonra İŞKUR, tarafları uzlaştırmak amacıyla bir arabulucu görevlendirecek.

Müzakerelerde anlaşma sağlanamayan hususların başında, ücret ve ücrete bağlı maddeler ile bazı idarî maddeler geliyor. Ücret maddelerinin müzakere edilebilmesi için, Hak-İş Konfederasyonu ile Hükümet adına Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolu’nun imzalanması bekleniyor.

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, kamudaki Toplu İş Sözleşmelerinin yürürlük sürelerinin 1 Mart 2019’dan itibaren başladığını hatırlatarak, sözleşme müzakerelerinin tamamlanabilmesi için, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolu’nun bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.