Milli Gazete'nin haberine göre, Merkezi Ankara'da olmak üzere 10 milyon dolarlık sermaye ile Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ şirketinin kurulduğunu belirten Işıkgece, şirketin Türkiye tarafını TİGEM'in temsil edeceğini bildirdi. TİGEM'in Osmanlı'dan kalma bir kurum olduğunu hatırlatan Işıkgece, “Osmanlı'dan kalma bir şirket olarak Türkiye ile Sudan arasında tarihsel geçmişimizin temelleri üzerinde yeni bir iş yapmış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

50-60 YIL ÖNCE KİRALAMAYA BAŞLAMIŞLAR

Türkiye'nin Sudan'da tarım arazisi kiralamasının önemine işaret eden TİGEM Genel Müdürü Işıkgece, Çin, Brezilya, Fransa ve ABD başta olmak üzere birçok ülkenin gıda arzını güvence altına almak için 50-60 yıl önce başka ülkelerden toprak kiralamaya başladıklarını kaydederek, Türkiye'nin Sudan'da yapacağı tarımsal faaliyete de bu perspektiften bakılması gerektiğini söyledi.

İSTEKLİ FİRMALARA ARAZİLER YERİNDE GÖSTERİLECEK

Aralık ayında Ankara'da bir basın toplantısı düzenlenerek, istekli firmaları daha sonra Hartum'daki ofise davet edeceklerini bildiren Işıkgece, “Arazileri yerinde göstererek kiralamalar yapmak istiyoruz" dedi. Şirketlerden yoğun bir ilgi gördüklerini belirten Işıkgece, sadece tarım yapacak firmaların değil, tarımsal ekipmanlarla ilgili firmaların da başvurduğunu söyledi. Işıkgece, Sudan'da 400 Türk şirketi bulunduğunu ve bu şirketlerin de projeyle yakından ilgilendiklerini kaydetti.

ZAYIF OLDUĞUMUZ ÜRÜNLERİ ÜRETECEĞİZ

Sudan'ın toprak büyüklüğünün Türkiye'nin 4 katı olmasına karşın yarısı kadar bir nüfusu bulunduğunu hatırlatan Işıkgece, Sudan'ın toprak ve iklim yapısının pamuk, soya ve susam üretmeye çok müsait olduğunu bildirdi. “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu pamuğu, soyayı, susamı orada üretip ülkemize getireceğiz. Artık bu ürünlerde ithalat yapmaya ihtiyacımız kalmayacak" değerlendirmesinde bulunan Işıkgece, Türk-Sudan ortaklığıyla kurulan şirketin asıl amacının da bu olduğunun altını çizdi.