Şeker Kurulu üyelerinin 15 aydır atanmamasından dolayı sektörde büyük bir denetimsizliğin hakim olduğunu bildiren Gök, yeni durumda ise Şeker Kurumu'nun bütün yetkilerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda oluşturulacak daire başkanlıklarına devredildiğini kaydetti.

FAZLA NBŞ ÜRETİMİNE CEZA BİLE KESİLEMEDİ

Nişasta bazlı şeker üreten firmaların geçtiğimiz pazarlama yılında kendilerine tanınan kotanın üstünde üretim yaptıklarını ancak kurul üyelerinin atanmamasından dolayı bu fabrikalara ceza bile kesilemediğini vurgulayan Gök, ihtiyaç olmadığı halde C şekeri kapsamında yapılan ithalatın da yerli pancar üretimine büyük darbe vurduğunu söyledi.

TAM İHTİYAÇ OLDUĞU DÖNEMDE KAPATILDI

Diğer yandan yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların da korkunç boyutlara geldiğini ifade eden Gök, şunları kaydetti: “Bir tarafta nişasta bazlı şekerler diğer yandan yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar. Bunlar yetmiyormuş gibi C şekeri kapsamında yüksek miktarda şeker ithalatı yapılıyor. Ülkeye giren kayıp kaçak şeker miktarını ise kimse bilmiyor. Bosna Hersek üzerinden de yüksek miktarda nişasta bazlı şeker ithal edilmeye başlandı. Böyle bir ortamda sektörü düzenleme ve denetleme görevi bulunan Şeker Kurumu kapatılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kurulacak daire başkanlığı ile bu düzenleme ve denetleme görevi nasıl yerine getirilecek bilemiyoruz.

NBŞ'NİN PAZAR PAYI ARTACAK

Bütün bu gelişmeler yerli pancar üretiminin aleyhine bir durum oluşturuyor. Bu şekilde giderse 4-5 yıl sonra pancardan üretilen şekerin piyasadaki pazar payı yarı yarıya düşecek. Piyasaya ise nişasta bazlı şekerlerle, yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar hakim olacak.

ŞİMDİ KİME DAVA AÇACAĞIZ?

Şeker-İş Sendikası olarak Şeker Kurumu'nun yanlış kota kararlarını mahkemeye dava açarak mücadele edebiliyorduk. Şimdi ne yapacağız? Kotalarla ilgili yanlış bir karar verilirse mahkemeye dava açtığımızda Tarım Bakanlığı'nı mahkemeye mi vermiş olacağız? Bu durum bile konunun ne kadar hassas olduğunu gösteriyor."

TARIMDAN HABER