ÖZEL HABER

Bilindiği üzere Özelleştirme İdaresi, şeker fabrikalarına 480 kadrolu personel alacaktı. Ancak fabrikalarda yıllarca mevsimlik çalışan işçiler dururken kadrolu personelin İŞKUR üzerinden alınmak istenmesi tepkilere neden olmuştu. Özelleştirme İdaresi'nin bu kararına hükümetten bile itiraz gelmişti.

Özelleştirme İdaresi, şeker fabrikalarında çalışma barışını bozacak olan bu uygulamadan tepkiler üzerine geri adım atarak, personelin İŞKUR üzerinden alınmasından vazgeçmişti.

Bu kararın ardından fabrikalara alınacak 480 personelin mevsimlik işçilerden alınması yönünde bir beklenti oluşmuştu.

BAKANLAR KURULU KARARI YETERLİ GELMİYOR

Ancak gelinen noktada bu konuda Bakanlar Kurulu kararının yeterli olmadığı, ilgili kanunda değişiklik yapılması gerektiği belirtiliyor. 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için Meclis 6 Nisan'da tatile gireceği için bu kanun değişikliğinin yapılması da mümkün görünmüyor.

Bundan dolayı şeker fabrikalarına alınacak 480 işçi başta olmak üzere birçok kurumdaki mevsimlik işçilerin kadro sorunu seçim sonuna kaldı.

Sıfır Maliyetle Kadro Sorunu Çözülebilir

Şeker-İş Sendikası'nın bu konuda yaptığı çalışmaya göre, fabrikalarda şu anda çalışan 3 bin 888 mevsimlik işçinin kadroya alınması durumunda ortaya çıkacak maliyetle, taşeron işçilere ödenen maliyet neredeyse aynı seviyede bulunuyor. Sendikanın rakamlarla ortaya koyduğu bu duruma göre hareket edilirse, bir taraftan fabrikalardaki kadro sorunu çözülecek bir taraftan da 20-25 yıldır kadro bekleyen çalışanların sorunları ortadan kalmış olacak.