Konuyla ilgili olarak Toç Bir Sen tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Son günlerde, ülkemizde 3 bölgede (Ankara-Gölbaşı, Sivas-Gürün ve İstanbul-Pendik) peş peşe görülen Şarbon vakaları Ülke gündemine oturmuş, konuya ilişkin yazılı ve görsel basında pek çok haber yer almıştır.

Ot yiyen hayvanlarda görülen Şarbon, bu hayvanlardan da temas yolu ile insanlara bulaşmaktadır. Dolayısı ile bu hastalık yurt dışında yetiştirilen ve ithal ettiğimiz hayvanlarda görülebileceği gibi, Ülkemiz meralarında otlayan yerli hayvanlarda da görülebilir.

Zaten Bakanlık tarafından da yapılan açıklamalar dikkate alındığında sadece Ankara Gölbaşında bulunan hayvanların ithal olduğu belirtilmiştir. Burada önemli olan vaka görülen bölgelerde gerekli tedbirlerin hızlı bir şekilde alınmasıdır ki, Bakanlığımız personeli tarafından da söz konusu bölgeler ivedilikle karantina altına alınmış ve bölgede bulunan hayvanlara aşılama yapılmıştır.

Ancak, halkımızın güvenilir gıdaya erişiminin sağlanması için Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili birimleri ve bu olay özelinde Veteriner Hekim arkadaşlarımız mesai gözetmeksizin canla başla mücadele verip, özveri ile çalışırken, Ülkemizde et tüketiminin en yoğun olduğu Kurban Bayramı akabinde sadece 3 bölgede görülen Şarbon vakası üzerinden kamuoyunda algı operasyonu yapılmaya başlandığını ve günah keçisi arandığı görülmektedir.

Bunlardan birincisi Ülke genelinde tüm hayvanların ve bunlardan elde edilen etlerin güvenilir olmadığı algısını oluşturmaktır. Ancak oluşturulmaya çalışılan bu algı, zaten gelişmiş ülkelerdeki kişi başı et tüketiminin altında olan et tüketim miktarımızın daha da aşağılara çekilmesine neden olacaktır. Bunun sonucu olarak da, hem sağlıklı nesillerin yetişmesi ve gelişmesinde önemli besin kaynaklarından olan et tüketiminin azalmasına, hem de zaten zor şartlarda mevcudiyetini sürdürmeye çalışan hayvancılık işletmelerinin darbe almasına sebep olacaktır.

Diğer yandan, Şarbon vakalarının sadece ithal hayvanlarda görüldüğü ve yurt dışında hayvan seçiminde görevlendirilen veteriner hekim arkadaşlarımızın görevlerini ihmal etmesi sonucu hastalıklı hayvanların yurda ithal edildiği algısı oluşturulmaya çalışılmakta ve Veteriner Hekim arkadaşlarımız, hiçbir somut delil gösterilmeksizin Şarbon vakalarının tek sorumlusu olarak gösterilmek istenmektedir.

Ancak burada ki algı operasyonu ile hem bir meslek gurubu topyekûn töhmet altında bırakılmakta hem de Vatandaşın gözünde kamu çalışanlarının ve kamu kurumlarının işlerini hakkıyla yapamadığı algısı oluşturularak vatandaşın devlete olan inancı zedelenmektedir.

Elbette ki, konuya ilişkin tedbirler alınmalı, soruşturmalar yürütülmeli ve sorumlular hakkında her türlü idari ve hukuki yaptırımlar uygulanmalıdır. Ancak, hiçbir somut belge ve bilgiye dayandırılmadan, hiçbir kişi kurum veya meslek gurubu adeta günah keçisi ilan edilemez, hedef gösterilemez.

Tarım ve Ormancılık hizmet kolunun yetkili sendikası Toç Bir Sen olarak halk sağlığının korunması ve halkımızın güvenilir gıdaya erişimi için, mesai merhumu olmaksızın zor şartlarda ve her türlü risk altında cansiperane mücadele veren Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanlarımızın her zaman yanında yer aldık, bundan sonra da, meslektaşlarımıza operasyon çekenlerin karşısında, meslektaşlarımızın yanında yer alacağımızı yüksek sesle haykırıyoruz."

TARIMDANHABER