Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ve OGM teşkilatı çalışanları ile Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya ve Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı çalıştayda, III. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde imza altına alınan, son 14 yılın en iyi Toplu Sözleşmesi'ne imza atan Toç Bir-Sen'in kazanımlarla taçlandırdığı taleplerinden olan, Hizmet Kolu 8. Bölümü'nün “Rotasyon” başlıklı 14. Maddesi hükmü ve Kurum İdari Kurulu toplantılarında alınan kararlar gereğince, OGM'de rotasyon başta olmak üzere çalışanların tüm sorunları ele alındı.

“BU ÇALIŞTAY BİR MİLATTIR”

Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya çalıştayda yaptığı konuşmasına, orman çalışanlarının sorunlarının tespiti ve bu sorunların çözümü için Orman Genel Müdürlüğü ile Toç Bir-Sen tarafından düzenlenen çalıştaya katkı sunmak için gelen, başta Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez olmak üzere, tüm katılımcılara teşekkür ederek başladı. Kaya; yaptığı konuşmasında “Bugünkü çalıştayımız İdare Hukuku tarihinde, İdare Hukuku temayüllerimizde, Kamu Personeli sistemimizde, statü hukukumuzda bir milattır, bir başlangıçtır, gelecek nesillerimiz için de çok güzel bir örnektir. Böyle anlamlı bir çalıştaya öncülük eden başta Orman ve Su İşleri Bakanımıza, Müsteşarımıza, Genel Müdürümüze, Genel Müdür Yardımcılarımıza ve tüm bürokratlarımıza böyle ileri bir demokrasi adımları için teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Genel Başkan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz yetkili sendika Toç Bir-Sen olarak üç maddeyi 2015 yılı Toplu Sözleşme görüşmelerine birbirinden ayrılamaz, bölünemez talep olarak masaya taşıdık. Bu maddelerden biri Orman Genel Müdürlüğü'ndeki rotasyon ve çalışanlarımızın sorunları, diğeri Tar-Gel çalışanlarının sorunları ve bir diğeri ise Lisans Tamamlama hakkı idi. Toç Bir-Sen'imizin tarihi başarısı ile bu üç maddeyi de Toplu Sözleşme'de mutabakat metnine koydurduk ve bu üç maddeyi de bağıtladık. Toplu Sözleşme hükümleri kanun hükmünde olduğu için bugün kanuna binaen buradayız. Yeniden Büyük Türkiye ve İleri Demokrasi kavramlarının içi bu çalıştaylarla doluyor. Önceden kamu otoritesi herşeyi belirliyordu. Ama şimdi müzakere süreci ve sosyal taraflarla müzakere ile yönetişim kavramının içini doldurmak için buradayız.”

“DEMOKRASİ ÖZGÜRLÜKLERDEN, BİREYDEN VE İNSAN ONURUNDAN YANADIR”

Konuşmasında düzenlenen çalıştayın ileri demokrasi açısından da bir ilk olduğunun altını çizen Kaya bu çalışmanın sorunların teşhisinin yanı sıra çözümüne de ışık tutacağını belirterek şunları söyledi: “Demokrasi özgürlüklerden yanadır, bireyden yanadır, insan onurundan yanadır. Bunları çoğaltabiliriz. Ama iki temel fonksiyonunu icra edemezseniz demokrasiyi demokrasi olarak inşa edemezsiniz. Sokrat'tan Aristo'ya kadar, Aristo'dan Weber'e kadar, Weber'den bugüne kadar iki konu çok önemlidir. Bunlardan birisi Güçler Ayrılığı temsili, diğeri de Katılımcılıktır. Yunan site devletlerinde katılımcılık vardı. Yasalara tüm bireyler katılabiliyordu. Ama artık toplum çok büyüdü. Bu büyük toplumu katılımcı demokrasi ile yönetmemiz mümkün değil. Aracı unsurlarıyla, halkın ön kuruluşlarıyla bunu sağlamamız mümkün. İşte bugün Toç Bir-Sen'imiz kırk binin üzerindeki Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarını temsilen yetkili sendika sıfatını Toplu Sözleşme sürecinden buraya getirmiştir. Bu çalıştay, ileri demokrasi açısından örnek olacak ve bizim de yönetişim kavramının içini doldurduğumuz örnek bir çalışma olacak. İnanıyorum ki çalıştaya katılan tüm kardeşlerim çok önemli görüşler ifade edecekler ve buradaki görüşler, çalışanlarımızın her bir sorunun önce tespiti sonra da çözüm önerileri için ışık tutacak.”

“SORUNLARA KIRMADAN, DÖKMEDEN, ÜZMEDEN, ÜZÜLMEDEN ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ”

“Günümüz dünyası, kırmayı, dökmeyi, çatışmayı, yıkmayı, üzmeyi bir tarafa bırakmıştır” diyen Kaya artık sorunların konuşularak, müzakere edilerek, medeni insanlar olarak tartışarak önce teşhis edilmesi sonra yine aynı usulle kırmadan, dökmeden, üzmeden, üzülmeden çözüm üretilmesi gerektiğini söyleyerek; “Toç Bir-Sen olarak bütün amacımız üzüm yemektir. İnanıyorum ki başta Sayın Bakanımız olmak üzere, Genel Müdürümüz ve bürokratlarımız en az Toç Bir-Sen kadar o samimiyeti ve o iyi niyeti ortaya koyarak bu çalıştaya katkı sunacak ve buradan inşallah sorunları teşhis ederek bu sorunlara çözüm üreten bir çalıştayı el birliğiyle yapacağız. Yine inanıyorum ki çalıştay sonunda kırk bin arkadaşımızı, Orman Genel Müdürlüğü'müzü ve 78 milyon aziz milletimizi de rahatlatmış olacağız.

Yeni Türkiye'nin sendikal olarak bize yüklediği sorumluluk sadece sorunları konuşmak değil, çözümleri üretmek, elini taşın altına koymaktır. İşte biz Memur-Sen ve Toç Bir-Sen olarak bu sorumluluğun bilinciyle, iyi niyetimizle ve tüm samimiyetimizle bu çalıştaya geldik. Bu çalıştayda da tüm birikimlerimizi, önerilerimizi ve tekliflerimizi sunacağız. Çünkü çatışmaya değil uzlaşmaya, kardeşliğe ihtiyacımız var” dedi.

Genel Başkan Kaya konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Devlet anlamlı, bireye saygı duyuyorsa; birey değerli, devletle uyum içerisinde çalışabiliyorsa. Bu ikisini birlikte götürmek de hem idareye, hem bürokrasiye hem de sivil toplum kuruluşu olarak bizlere düşüyor. Bunun gerekliliği olarak Orman Genel Müdürlüğü 176 yıllık tarihiyle, Toç Bir-Sen birikimi, cesareti ve vizyonuyla bu çalıştayı düzenleyerek buna öncülük etmiştir. Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarımızın inşallah sorunlarına çözüm kapısını aralayacak, ışık tutacak bu çalışmaya desteklerinden dolayı Sayın Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu'na, Bakanlık Müsteşarı Sayın Lütfi Akca'ya, Orman Genel Müdürü Sayın İsmail Üzmez'e, Bakanlık ve Genel Müdürlük bürokratlarına Toç Bir-Sen ailesi adına şükranlarımı sunuyor, çalıştayımız hayırlara vesile olsun, tüm çalışanlarımızın derdine derman olsun inşallah.”