Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez çalıştayın açılışında yaptığı konuşmasında, Orman Genel Müdürlüğü'nün kırk bine yakın çalışanıyla Türkiye'nin en büyük kurumlarından biri olduğunu ifade ederek böylesine büyük bir teşkilatta aksaklıkların yaşanmaması için adaleti tesis etmede ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

Genel Müdür Üzmez 176 yıllık bir tarihe sahip olan Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarının büyük bir görev bilinciyle, özveriyle ve fedakarca çalıştığını belirterek, görev başında vefat eden mesai arkadaşlarını da rahmetle andıklarını dile getirdi.

“TOÇ BİR-SEN'E TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Orman Genel Müdürü Üzmez çalıştayın sorunların çözümünde çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydettiği konuşmasında Toç Bir-Sen'e bu çalışmadan dolayı teşekkür ettiklerini söyledi. “Ormanların korunması, genişletilmesi, işletilmesi bize emanet ve bu ormanların kapısının kilidi yok ki sabah sekizde açalım, akşam beşte kapatalım. Bunun için mesaiye uyulması zor bir meslek, ne 657'ye sığar ne başka bir kanuna sığar” diyen Üzmez sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla orman teşkilatı kurulduğu günden bugüne fedakarane, cefakarane çalışmış ve çalışmaya devam ediyor. Çünkü bu ülke, bu devlet bizim. Mesaiye uyan bir iş hayatımız yok. Bir orman yangını çıktığı zaman “ben mesaide değilim” diyemiyoruz. Bunun içindir ki 133 tane aziz şehidimiz var. Bir kaçakçılık ihbarı geldiği zaman “ben bunu yapmam” diyemeyiz. Bir tüccar geldiğinde cumartesi ve pazar dahi “ben depoda malı satmam, hafta sonu mesai yok” diyemeyiz. Gecesi gündüzü hep çalışmakla geçer arkadaşlarımızın. Mesleğin başında genç orman mühendisi ve bölge şeflerimizin ve orman muhafaza memurlarımızın bu fedakarlıklarını çok iyi biliyoruz. Bu bakımdan bu çalıştayda bu konuların ele alınacağı ve bir çözüm yolu üretileceği düşüncesiyle hepimiz buradayız. İçimizde orman muhafaza memuru da memur da bölge şefi de bölge müdürü de müfettiş de daire başkanı da var. Hepimiz bu mesleğin her yerinde çalıştık. Sendikamıza bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Bize böyle bir ortam sağladı. Bu sorunlar konuşularak bir yere varılacak.''

“ÖNCELİĞİMİZ İNSANIMIZ VE ÇALIŞANIMIZ OLACAK”

Şeyh Edebali'nin “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” sözünü hatırlatan Üzmez; “Tabi ki önceliğimiz insanımız ve çalışanımız olacak. Bunda hiç şüphemiz yok. Bu fedakarlığı onlar bize yapıyorsa biz de yöneticiler olarak nasıl bir fedakarlık yapacağımızı bugün burada tartışacağız.

Büyük bir teşkilatız ve böyle büyük bir teşkilatın problemleri olabilir. Bizler sizlerin problemlerini çözmede elimizden geleni yapıyoruz. Ola ki herkesin gönlünden geçen çözümü bulamayabiliriz veya hata yapabiliriz. Bu konuda eğer bir hata varsa kapılarımız sonuna kadar sizlere açık mutlaka bizlere ulaşın, bunların bir an önce bertaraf edilmesi için elimizden geleni yapalım.

Çalıştayın konularından; başta Rotasyon olmak üzere Yangın Fazla Mesai, Rotasyon, Terfi, Silah Ruhsatı Harcı, Mecburi İkamet, Mesai Saatleri Belirsizliği gibi pek çok sorunun çözülmesi için Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya ve Yönetim Kurulu üyeleri başta çok ciddi adım atılması ve çözüm bulunması konusunda bize karşı ısrarcı ve istekli. Elbette herşey tek taraflı olmaz. Eğer birlikte bu ülkeyi, bu kurumu kalkındıracaksak her türlü sese kulak vereceğiz. Bu konuda ne yapabiliriz, bunu mutlaka değerlendireceğiz.

Yangın Fazla Mesai Ücreti konusunda biliyorsunuz 666 Sayılı KHK'ya rağmen Toç Bir-Sen ciddi bir çalışma yaptı, çalışanlarımız az da olsa bu konuda bir pay alıyorlar, bu yüzden Toç Bir-Sen'e teşekkür ediyorum'' dedi.

Orman Muhafaza Memurlarının mesai konusunda fedakarlıkta bulunduğunu bildiğini ifade eden Genel Müdür Üzmez; ''Ancak bu meslek mesai saatlerine sığdırılabilecek bir iş değil, ama bu toplantıda çalışanlarımızı daha refah bir çalışma ortamına nasıl kavuşturulabiliriz bunu konuşacağız.

Silah Ruhsatı Harcı konusunda yeni bir yasa taslağımız hazır, Meclis'e göndereceğiz. Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan, şeflik yapan, işletme müdürlüğü yapan, orman muhafaza memuru olan arkadaşlarımızın bedelsiz taşınabilecek bir ruhsata kavuşabilmesi için mücadele ediyoruz. Arkadaşlarımızın diğer kolluk kuvvetlerinde olduğu gibi aynı özlük hakkından yararlanmalarını canı gönülden talep ediyoruz.

Günay Başkanın dediği gibi burası bir çatışma ortamı değil çalışma ortamıdır. Herkes görüşlerini belirtsin. Biz burada orta yolu bulup ortada bir çözüm ve çoğunluğun memnun olacağı bir çözüm bulmak istiyoruz. Uçlara, radikal taleplere değil, gerçekten çalışmada huzur ortamı isteyen, işiyle ailesiyle beraber mutlu olmak isteyen, çoğunluğun taleplerini tartışacağız” dedi.

Üzmez sözlerini; “Bu çalıştayın mesleğimiz, ülkemiz için hayırlar getirmesini diliyor, emeğinden dolayı başta Genel Başkan Günay Kaya ve Toç Bir-Sen Yönetim Kurulu üyeleri olmak üzere Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarına tek tek teşekkür ediyorum” diyerek noktaladı.

Çalıştayda Bakanlık adına bir selamlama konuşması yapan Personel Daire Başkanı İsmail Dankaz, bu çalıştayı düzenledikleri için Toç Bir-Sen'i ve Orman Genel Müdürlüğü'nü can-ı gönülden tebrik ettiklerini dile getirdi. Sorunların çözümü noktasında bu çalıştayın çok önemli olduğunu kaydeden Dankaz, “Bu çalıştayın yapılmasının inşallah milletimize, vatanıma hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Çalıştayda mutlaka iyi sonuçlar çıkacaktır. Çünkü memleketin hayrı meşveret ve şuradır. Burada da bir meşveret ortamı var. Buradan çıkacak sonuçlar inşallah isabetli kararların alınmasına sebep olacaktır. Arkadaşlarımız için, çalışanlarımız için iyi sonuçlar getirecektir. Çünkü biz önce insanımız için çalışıyoruz, insanımız için üreteceğiz” dedi.