Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) ve AB Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayicileri Derneği (CAOBISCO) tarafından Şeker ve Şekerin Geleceğine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı ortak bir toplantı düzenlendi. 19 Ekim’de Brüksel’de “Mevzuat Rekabeti Nasıl Etkiliyor? Türkiye ve AB’de Mevcut Şeker Pazarının Analizi” başlığı ile gerçekleştirilen toplantıda konuşan, CAOBISCO ve CIUS (Avrupa Şeker Kullanıcıları) temsilcileri, AB şeker piyasanın idare edilmesi için AB Komisyonu tarafından alınacak önlemlerin sektör açısından çok önemli olduğunu ve 2015’e kadar kotaların kaldırılması reformunu desteklediklerini belirtti.


Toplantıya Türkiye’den çok sayıda gazetecinin yanı sıra TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Milletvekili İbrahim Yiğit, Komisyon üyeleri milletvekilleri Mehmet Erdem, Mehmet Erdoğan, Ramazan Kerim Özkan, Seyfettin Yılmaz ve TGDF Başkanvekili Rint Akyüz de katıldı.

CAOBISCO Genel Sekreteri Sabine Nafziger’in moderatörlüğünde geçen toplantıda, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Milletvekili İbrahim Yiğit, ŞEMAD Kurumsal İletişim Direktörü İlknur Menlik, CAOBISCO’nun da üyesi olduğu CIUS (Avrupa Şeker Kullanıcıları) Başkanı Robert Guichard ve Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’nden Martin van Driel, konuşmacı olarak yer aldı.

ŞEMAD-CAOBISCO toplantısında sektörün en önemli girdilerinden biri olan şeker konusunda AB’deki gelişmeler masaya yatırıldı


Nafziger: “2015’e kadar AB’de kotaların kaldırılması reformunu destekliyoruz”

Toplantının açış konuşması, CAOBISCO Genel Sekreteri Sabine Nafziger tarafından yapıldı. Nafziger konuşmasında, 2000’den beri piyasa fiyatlarındaki artış, stokların azalması ve giderek artmakta olan tedarik ihtiyacı nedeniyle şeker piyasanın idare edilmesi için AB Komisyonu tarafından alınacak önlemlerin sektör açısından çok önemli olduğunu ve 2015’e kadar kotaların kaldırılması reformunu desteklediklerini belirtti.

Komisyon Başkanı Yiğit: “Global şeker piyasasındaki gelişmeler hem AB hem de Türk şekerleme ve çikolata üreticilerini yakından ilgilendiriyor”

Toplantıya katılan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit de burada bir konuşma yaptı. Yiğit, konuşmasında ilk olarak, Avrupa Birliği üyelik müzakereleri devam eden Türkiye’nin, mevzuatını en hızlı şekilde uyumlaştırdığı alanların başında özellikle gıda güvenliği konusunun geldiğini vurguladı. Bu sayede Türk şekerleme ve çikolata sanayisinin Avrupa Birliği’ni de kapsayacak şekilde tüm dünyaya güvenli ve kaliteli ürünler ihraç ettiğini kaydeden Yiğit; toplantının, her iki derneğin ortak faydasına olduğunu ve iş birliği arayışlarına katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.


Menlik: “AB ile aramızda, gelişmeye açık bir potansiyel var”

ŞEMAD Kurumsal İletişim Direktörüİlknur Menlik, AB’nin ticari partnerleri arasında 7. sırada olduğumuzu belirterek, “Şekerli Mamul Sektörü açısından baktığımızda karşılıklı olarak büyümeye ve gelişmeye son derece açık bir potansiyele sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Son yıllarda ülkemiz, birçok sektörde global şirketlerin üretim, Ar-Ge, lojistik, ihracat ve hatta yönetim üssü haline gelmeye başladı” dedi.

Menlik; “Bu noktada; şeker üretiminin yanı sıra sektörümüzün gelişmesini etkileyen en önemli faktör, ülkelerin uyguladıkları mevzuat ve bu mevzuata dayandırdıkları ticaret politikalarıdır. Örneğin; ülkemizde şeker, yürürlükteki mevcut Şeker Yasası kuralları gereği kotalı üretilmektedir. AB’nin ise mevcut şeker rejimindeki radikal reform sürecini tamamlamak üzere olduğu bilinmektedir” dedi.


Guichard: “Dünya lideri olmamız gerekiyor. Kotalar kaldırılmalı!”

CUIS Başkanı Robert Guichard ise Türk Şekerli Mamul Sektörünü yakından takip ettiklerini, büyük bir ivme ile her geçen gün büyüyen sektörün AB’deki paydaşı olmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Guichard, AB’de yenilenmesi planlanan şeker rejimi ile ilgili olarak, “gelişen ve her geçen gün değişen dünya dinamikleri doğrultusunda şeker pazarındaki serbestleşme politikalarının çok dikkatle hazırlanmış geçiş periyodları ile belirlenmesini amaçladıklarını” söyledi. Komisyonun şeker ve izoglukoz kotalarına 2015 yılında son verecek olan şeker sektörü reformu ile ilgili taslak çalışmasını desteklediklerini vurgulayan Guichard, bu durumda rekabetçi çiftçiler ve işleyicilerin üretimlerini arttırma imkanı bulacaklarını ve arzın artacağını savundu.