Bilindiği üzere TİGEM Yönetimi, ihalesiz, doğrudan alım yöntemiyle tedarik edilen 160 bin hayvanla ilgili gündeme gelen şaibe iddialarını enflasyon artışıyla savunmuştu. TİGEM tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Genç Çiftçi Projesi kapsamında hak sahibi genç çiftçilere dağıtılmak üzere, 2017 yılı alım fiyatı olan 4200 TL/baş baz alınarak, 3 Temmuz 2018 tarihi itibariyle gerçekleşen yıllık 15.39 oranındaki enflasyon oranı göz önünde bulundurulmuş" denildi.

DAHA UCUZA ALINABİLİRDİ!

Yapılan ihalede hayvanların daha düşük fiyattan alınması mümkünken TİGEM yönetimi, Nisan ayında yapılan ihaleyi iptal ederek, 160 bin hayvanı daha pahalı almayı tercih etti. Pahalı alım da enflasyon artışıyla savunuldu. Ancak buradaki pahalı alım ise enflasyonu artıran bir unsur olacak.

İHALENİN NEDEN İPTAL EDİLDİĞİ BİLİNMİYOR!

Söz konusu ihalenin hangi kamu yararı gözetilerek iptal edildiği bilinmezken, Merkez Bankası'nın süt fiyatlarına yaptığı müdahalenin bir benzerinin kamu tarafından pahalı alınan 160 bin hayvanın alımında neden gündeme gelmediği ise büyük bir çelişkiye neden oldu.

Hayvan alımında yüzde 15.39'luk fiyat artışı çiftçinin değil, sözleşme imzalanan firmaların lehine olurken; ortaya çıkan çelişki; 'Merkez Bankası genç çiftçi projesi kapsamında alınacak hayvanların fiyatlarına neden müdahale etmiyor?' sorusunu gündeme getirdi.