Kamuoyunda NBŞ olarak bilinen nişasta bazlı şekerler, yani tatlandırıcılar konusunda uyarılarda bulunan Çuhardaoğlu, son zamanlarda dünyada çok sayıda insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini anımsatarak, nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) obeziteye bağlı kanser, karaciğerde yağlanma, trigliserit seviyesinin yükselmesi, başağrısı ve daha bir çok hastalığın Dünya Sağlık Örgütü ve tıp otoriteleri tarafından da sürekli olarak dile getirildiğini vurguladı.

Aileleri nişasta bazlı şekerler konusunda uyaran Çuhadaroğlu, şunları kaydetti:

'Özellikle Okullar NBŞ konusunda uyarılmalı'

"Özellikle mısır şurubundan üretilen kola, meyve suyu, gazoz gibi içeceklerle çikolata, tatlı, kek, pasta ve dondurma, Çin malı ürünleri gibi yüzlerce ürünün obeziteye bağlı kansere de davetiye çıkardığına vurgu yapan Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Çufadaroğlu, mısır şurubu, şeker pancarından elde edilen şekerden daha ucuz ve taşınması kolay olması sebebi ile tercih edilmekte, üreticiler daha düşük maliyetlerle ceplerine girecek paraların hesabını yaparak halkın sağlığını ikinci plana itmektedirler. Bugün pek önemsenmiyor ancak, çocuklarımız gerçekten büyük tehlike altında. Dünya ülkeleri çağın hastalığı olarak bilinen obezitenin önüne geçilmesi konusunda önemli çalışmalar yaparken, ülkemizde de bu konuda acil olarak bir eylem planının hayata geçirilmesi ve ilköğretim okullarında çocukların bilinçlendirilmesine yönelik farkındalık oluşturacak kısa film ve fragmanlarla bilgilendirme toplantılarının yapılması gerekmektedir"

Bir çok Avrupa ülkesinin NBŞ tesislerinin kapattıldığını ya da üretimini durdurduğunu bazı çevrelerin ise ısrarla bu ülkelerde NBŞ üretimi yaptığını iddia ederek kamuoyunu yalan yanlış bilgilerle yanılttığının altını çizen Çufadaroğlu, buna en güzel cevabı ABD Başkanı 'Obama'nın eşinin, içerisinde Yüksek Früktozlu Mısır Şurubu (HFCS), ihtiva eden ürünlerden çocuklarına vermeyeceği yönündeki açıklamasıyla verdiğini söyledi.

Türkiye'nin bu gidişle çok yakın zamanda bir tatlandırıcı istilasına uğrayacağını belirten Çufadaroğlu, açıklamasına şu şekilde devam etti:

'Asıl endişe duyanlar tatlı para komisyoncuları'

“Dış ülkelere baktığımızda tatlandırıcılar, nişasta bazlı şekerler kanserojen olduğu için bunların üretimi durdurulmuştur. Ülkemizde de yüzde 10'luk kısmına müsaade edilen NBŞ üretim kotasının indirilmesi beklenirken, tam tersi bir uygulamayla Bakanlar Kurulu Kararıyla bu rakam yüzde 15'e çıkarıldı. Bu yüzden Avrupa'da kişi başına düşen 1.5 kg tatlandırıcı miktarı ülkemizde 6 kg'a çıktı. İnsanlarımızın artık nişasta bazlı şekerlerin zararları konusunda bilinçlenmesi gerekmektedir. Bu konuda her ne sebep olursa olsun Şeker-İş Sendikası olarak hiçbir ticari amaç gütmeden çocuklarımızın geleceği adına, halkımızın sağlığı ve toplumun bilinçlendirilmesi adına üzerimize düşen sorumluluk bilinciyle dün olduğu gibi bugünde mücadele etmeye devam edeceğiz"