Ulusoy, Türkiye'de buğdayın durumuyla ilgili bilgiler vererek, "Üretilen buğdayın tonu bin liraya mal olurken, ithal edilen buğdayın tonu 750 liraya geliyor. Bu problemi çözdüğümüzde buğdayı daha çok öne çıkarabileceğiz" ifadelerini kullandı.

ÖLÇEK SORUNU

Fiyat farkının sebeplerinin çeşitli olduğunu ifade eden Ulusoy, "Sebepler, buğday arazilerinin parçalı olması ve işletme ölçeklerinin küçük olması. Maliyetler bu nedenle yüksek, taban alım fiyatlarıyla çiftçiye destek sağlanıyor ancak bu da enflasyona sebep oluyor. Buradaki ölçek problemini çözdüğümüzde daha fazla ihracat yapıp, ürün deseninde buğdayı öne çıkarabileceğiz. 2017'de 3.5 milyon ton ihraç ettik, bu unu üretmek için 5.5 milyon buğday kullandık. Tarımın ana problemi ölçek ve maliyet sorunu, bunu çözmek zorundayız" diye konuştu.

BUĞDAY MEDENİYETİ SAĞLADI

Türkiye'de nüfusun önemli bir bölümünün tarım faaliyetlerinde bulunarak ülkenin geri kalanını beslediğini vurgulayan Ulusoy, "Sanayi ve hizmet sektörü ülke ekonomisini yürütüyor, tarım ise onları besliyor. İnsanlık tarihi de böyle örneklere sahip. Buğday dünyaya Türkiye'den yayıldı ve medeniyetin oluşmasını sağladı. Dünyanın en büyük un ihracatçısı ülkeyiz. İnsanın enerji ihtiyacının yüzde 40'ını tahıl grubu sağlıyor, buğdayın payı yarıdan fazla. Buğday içinde aynı zamanda protein de barındırıyor, bu nedenle kritik öneme sahip" şeklinde konuştu.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ

Gelişen teknoloji ile bilginin çok daha hızlı yayıldığını belirten Ulusoy, "Bir yeniliğin etkisi bir yılda tüm dünyaya yayılıyor. Bilgi, insan beyninde tutulacak kadar az değil, bilgiyi işleyerek depolamamız gerek. Dijital dönüşüm dediğimiz olguya uyum sağlayamayan şirketlerin ekonomik olarak ayakta kalması mümkün değil. Dijital dönüşümü sağlayan çiftçiler üretimden daha iyi kazanç sağlıyor. Bugün çiftçiler kendi tarlasını dijital uygulamalar sayesinde uydudan izleyebiliyor. Bu dönüşümü sağlayamayan bireyler de hayatını sosyal olarak devam ettiremez" dedi.

PLANLAMA SIKINTILARI VAR

Buğday ekim alanının önceki yıllara göre daraldığını söyleyen Ulusoy, "Daralmaya rağmen aynı hacimde üretim yapılıyor, birim kalitesini artırdık. Artık herkes en yüksek verim kazanabildiği ürüne yöneliyor. Pamuk, mısır gibi ürünlerde üretime yöneldik. Ürün çeşitliliğinde farklı renkler yer alıyor. Türkiye'de halen tarımı planlama ve çiftçi eğitimi konularında problemler var. Ürünlere yapılan desteklerle çiftçiler asgari biçimde geçinebiliyor" dedi.

TARIMDANHABER