Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, önceki gün Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde meydana gelen, mevsimlik tarım işçilerini taşıyan kamyonet ile bir süt tankerinin çarpışması sonucu 15 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 2 vatandaşımızın da yaralandığı kaza ile ilgili bir açıklama yaptı.

Kaya; “Millet olarak, ülke olarak Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde meydana gelen kazayla derinden sarsıldık. Ekmek mücadelesi için sahur vakti yola çıkan 15 mevsimlik tarım işçisi kardeşimizi, maalesef, bu elim kazada kaybettik. 2 kardeşimiz de bu kazada yaralandı. Gerçekten çok acı bir olay. İhmaller, iş ve trafik kazaları; canımızı yakmaya, ocakları söndürmeye, ocaklarla birlikte ülkemize de ateş düşürmeye devam ediyor" dedi.

Bu kazanın bir benzerinin geçtiğimiz yıl Ekim ayında Isparta'nın Yalvaç ilçesinde de yaşandığını kaydeden Genel Başkan Kaya şunları söyledi: “Geçen yıl yaşanan bu feci kazada 18 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 28 vatandaşımız da yaralanmıştı. İşçi kardeşlerimizi taşıyan midibüste 46 kişi vardı, yani olması gereken yolcu taşıma kapasitesinden iki kat fazla. Ayrıca 1200 kilogram da yük fazlalığı vardı. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Bu katliam niteliği taşıyan kazaların artık son bulması için gerekli önlemlerin alınması, denetimlerin artırılması ve yaptırımların uygulanması adına yetkilileri göreve davet ediyorum."

“BU ACILAR ARTIK SON BULSUN"

Mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım, barınma, sağlık ve eğitim koşullarının bir an önce gözden geçirilip, insan onuruna yakışır hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Kaya; “Bizler bu acılar artık son bulsun, insan temel hak ve hürriyetleri tam anlamıyla vücut bulsun istiyoruz. Dolayısıyla geçim derdiyle yollara düşen, bilmedikleri diyarlarda zor şartlarda çalışmayı göze alan mevsimlik işçi kardeşlerimizin her türlü mağduriyetleri giderilmeli, yaşam koşulları ve çalışma şartları iyileştirilerek insani koşullara uygun hale getirilmelidir. Bu elim kazaların ve faciaların bir daha yaşanmaması için ilgili kurumlar tarafından bir an önce önlem alınmalıdır. Mevsimlik tarım işçisi kardeşlerimizin ulaşım, gittikleri yerlerdeki barınma, eğitim, sağlık ve güvenlik koşulları yeniden gözden geçirilerek insan onuruna yakışmayan, modern uygulamalardan uzak, çağımızda karşılık bulmayan feodal mantaliteyle çalıştırılmalarına derhal son verilmelidir" dedi.

Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu acının tarifi mümkün değil, bu olayın hiçbir biçimde izahı yapılamaz. Bu elim kazada hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır diliyorum. Milletimizin başı sağolsun. Yine geçtiğimiz günlerde Manisa'nın Alaşehir ilçesinde bağlarda görülen Salkım Güvesi zararlısı hakkında araştırma yapan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelini taşıyan resmi bir araç kaza yaptı. Kazada ne yazık ki bir stajyer öğrenci kardeşimiz olay yerinde hayatını kaybetti, bir TAR-GEL personeli ve bir stajyer öğrenci kardeşimiz de yaralandı. Hayatını kaybeden kardeşimize Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına baş sağlığı; yaralanan kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum."