SS Malazgirt İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2013 yılında tarımsal amaçlı kooperatiflere kullandırılan düşük faizli kredi desteğinden yararlanarak bölgede 300 başlık merkezi süt sağım üniteli damızlık sığır yetiştiriciliği projesi kapsamında bir tesis yapmaya karar veriyor. Kooperatif ödenekleri belirtilmiş yatırım tablosuna göre 7.6 milyon liralık yatırım yapıyor. Ancak yatırım ödeneklerinin tamamı kooperatife ödenmiyor. 7.6 milyon liraya karşılık sadece 3.4 milyon lira ödeniyor. Geriye kalan 4,2 milyon lira ödenmediği için kooperatif biten tesise hayvan alımını yapamıyor ve büyük bir krize giriyor. Kooperatif yetkilileri 2014'den buyana çalmadık kapı bırakmadılar ama sorunları bir türlü çözülmedi.

KOOPERATİFİ İCRALIK DURUMUNA DÜŞÜRDÜLER!

İşin daha vahimi günü gelen kredi borçlarının ertelenmesi için kooperatifin yaptığı başvuru zamanında işleme alınmıyor. Bundan dolayı da kooperatif icralık oluyor. İcralık olduğu için de canlı hayvan alımında kullanmaları gereken kredi hakkını tamamen kaybediyor.

BORÇLARI YAPILANDIRILDI AMA YİNE KREDİ ÖDENMEDİ!

Kooperatif, geçtiğimiz Aralık ayında 7020 sayılı yasadan yararlanarak borçları yapılandırıyor. Borçlar yapılandırıldığı için de 4.2 milyon liralık kredi hakkının kullandırılmasını istiyorlar. Ancak bu sefer de yapılandırılan borcun tamamen ödenmesi durumunda kalan kredinin kullandırılabileceğini cevabını aldılar.

BURS YARDIMINDA BULUNMADIK BAŞIMIZA GELMEYEN KALMADI!

SS Malazgirt İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Celal Şahin Tekin, 2014 yılında cemaat okullarına yüklü miktarda burs yardımında bulunulmasını istediklerini ancak bunu kabul etmediklerini belirterek, “O tarihten sonra başımıza gelmeyen kalmadı. Yatırım tablosunda bizden istenileni fazlasıyla yapmamıza rağmen 4.2 milyon lira kredi ödemesini bize yapmadılar" dedi.

SON ÇARE OLARAK ERDOĞAN'A MEKTUP YAZDILAR

Son çare olarak 15 Ocakta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup yazdıklarını belirten Tekin, şimdi umutla bu mektuba verilecek cevabı beklediklerini kaydetti.

Çürümeye terk edilen o tesis...


Sayın CUMHURBAŞKANIM

2014 yılından beri bürokrasi engeline takılmış, büyük bir haksızlığa uğramış, çaresiz, mağdur ve perişan durumdayız. Büyük bir çıkmaz içerisindeyiz.

Başvurmadığımız makam, çalmadığımız kapı kalmadı.

Partimize zarar gelmesin diye bir türlü sesimizi yükseltemiyoruz.

S.S Malazgirt İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz 10 kişi genç bayan 15 kişi genç toplam 30 girişimci olarak kuruldu.

Sivil toplum örgütü olarak devletimizin yatırım politikalarına destek olmak için ilçemizdeki PKK'nın direncini kırmak, gençlerimizin dağa kaçmalarını önlemek ve yatırım teşvik etmek amaçlı kooperatifleşerek yatırım yapmaya karar verdik. Bu amacımızda başarılı olduk ama biz bittik.

Projemizi özel proje olarak hazırlattık. Bu projemizi toplu olarak, kooperatifimiz ve üyelerimiz adına tapulu 148.801.24 metrekare arsa üzerine yapılmıştır.

Projemiz 300 başlık merkezi süt sağım üniteli damızlık sığır yetiştiriciliği projesi olup, Bakanlık kredisiyle yüzde 3 faizli ve tamamen geri ödemeli bir projeydi.

Bu projemizde, hibe, KDV ve arazi desteği yoktur.

Bize Genel Müdürlükçe verilen onaylı 2013 tarihli yapılacak işler ve karşısında ödenekleri belirtilmiş yatırım tablosuna göre 7 milyon 607 bin 151 lira karşılığında belirtilen işleri İl Müdürlüğü kontrol ve denetimlerinde tamamladık. Bu ödeneklerden 3 milyon 431 bin 101 lirasını ödediler. Geriye kalan 4 milyon 176 bin 49 lira bölümü ödemediler. Bu ödeneğimiz için çok uğraş verdik ama netice alamadık. Bu da ister istemez bizi maddi ve manevi yönden büyük sıkıntılara soktu.

Gerek ödemelerimizin bu derece kısıtlanması, gerek PKK'nın baskı, tehdit ve saldırıları, gerekse bürokraside yaşadığımız sıkıntı ve engellemelere rağmen, gece gündüz demeden karda, kışta, fırtınada, -30 derece soğuklarda çalışıp varımızı yoğumuzu ortaya koyup sağdan soldan borçlanarak, paralar temin ederek işimizi tamamladık.

Ödeneklerimiz zamanında ödenmediği gibi iki kez kasıtlı ve bilinçli bir şekilde sırf kooperatifimiz mağdur edilmesi için paramız tenkis edilerek geri gönderildi. İl Müdürlüğümüzdeki ilgili memurlarca cemaat öğrencilerine yardım adı altında istenilen rüşveti vermediğimiz için bin pişman ettiler. Her türlü hakaretlere maruz kaldık. Tam iş sezonunda bizi bürokrasi ile oyaladılar. Evraklarımız yüzümüze fırlatılıyor, ödeneklerimiz geciktiriliyor, alışveriş yaptığımız firmalara hakkımızda kötü referanslar vererek bizleri güç durumda bıraktılar.

Aralık 2014 yılında kooperatifimiz sabit yatırım ve ekipman alımlarını tamamladıktan sonra İl Müdürlüğüne 15.12.2014'te canlı demirbaş alımı için yazılı müracaatta bulunduk. İl Müdürlüğü gerekli incelemeleri ve kontrolleri yaptıktan sonra 16.12.2014 tarihli yazıları ile kooperatifin canlı demirbaş alımı talebinden bulunmuştur. Genel Müdürlük bu talebe karşılık olarak 19.12.2014 tarihli cevabı yazılarında gerekli ödeneğin olduğunu bildirdiler. Kooperatifimiz yönetimi, hayvancılık bölüm Müdürü Remzi Bayır tarafından hayvan alımlarımız için gerekli belgeleri hazırlamak için Ankara'ya çağırıldık. Biz de bu davete icabet ederek Ankara'ya geldik. Gerekli işlemlerimizi başlattık. Bu esnada daire Başkanı Haluk Çağlar yanımıza gelerek, “boşuna uğraşmayın, hayvan ödeneğinizi tenkis ederek Hazineye geri gönderiyorum" dedi. Ve ödeneğimizi geri gönderdi.

Hayvan paramızı tenkis edilerek Hazineye gönderilmesinden sonra biz bir taraftan inşaat ve ekipmanlardaki ödenmeyen bir kısım kredilerimizin alınması bir taraftan da geri gönderilen canlı demirbaş için ayrılan kredinin geri ödenmesi için yoğun bir şekilde uğraş verirken bir yıla yakın bir süreç geçti. İşletmemizi ve tesislerimizi faaliyete sokamadan ödeme günlerimiz geldi yaklaştı.

Her seferinde il Müdürlüğüne giderek 'müdürüm ödeme günlerimiz yaklaştı, ne yapalım. Bize yardımcı olun yol gösterin7 taleplerimize il müdürümüz 'zamanı geldiğinde size haber vereceğiz' diyordu.

Neticede geri ödemelerimizin ilk taksitinin ödeme günü 15.10.2015 tarihiydi. Biz bir hafta önceden 09.10.2015 tarihinde resmi yollardan yazılı olarak borcumuzun ertelenmesi talebinde bulunduk. Genel Müdürlük 'yazı bize 16.10.2015 tarihinde geldiğinden 1 gün gecikme olmuş' diye bizi müeccel duruma düşürerek bütün üyelerimizin ve kefalet verenlerin hak ve alacaklarına, maaşlarının tamamına blkoke koyarak hepimizi mağdur ettiler.

Burada kurumun kooperatifimize karşı ne derece art niyetli olduğu ve kooperatifi kasıtlı olarak çıkmaza soktukları aşikardır.

Nereye müracaat ettiysek dönüp dolaşıp kooperatifimizi bilinçi ve kasıtlı olarak temerrüte düşüren genel müdür yardımcısı ve daire başkanına geliyor. Onlar da 'bu kooperatif temerrüte düşmüş, icralık durumdadır' diyerek işi geçiştiriyorlar.

Bu sorunlarımız için devreye girenlere hakkımızda yanıltıcı, yanlış bilgiler anlatılarak yapılan müracaatlarımız geçiştiriliyor. Suçumuz nedir buna bir türlü anlam veremedik. Bir suç mu işledik, bir hata mı yaptık bunu da bilmiyoruz. İçimizde bir tane vatan haini, terörist yoktur. İnancımıza, devletimize, bayrağımıza bağlı devlet yanlışı ve hükümetimizin yanında ve emrinde olmuşuz. Ailemizden bir ferdimiz bile bu güne kadar teröre bulaşmamıştır.

Bizim bu durumumuz hainlere ve bu çiftliğin kurulmasına engel olan PKK'lılara alay konusu olmuş ve bunu hainler sağda solda halkın içine girerek bizim ve hükümetimizin aleyhinde malzeme olarak kullanıyorlar.

Kooperatifimiz üyeleri yeni yasadan faydalanarak bütün borçlarımızı yapılandırdık. İşletmemizi faaliyete sokmak, üretim yapmak istihdam sağlamak istiyoruz. Borçlarımızı yapılandırdıktan sonra 06.12.2017 tarihinde üzerimizdeki blokelerin kaldırılarak canlı demirbaş alımımız için başvuruda bulunduk. Buna da olumsuz yanıt verdiler.

Sesimizi duyarak bize sahip çıkmanızı, bizleri bu çıkmazdan kurtarmanızı rica eder saygılarımızı sunarız.


TARIMDANHABER