Milli Gazete'den Sezer Yılmaz'ın haberine göre, fındıkta gözler Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) çevrildi. Fındık sezonunun sonlarına yaklaşırken üretici, TMO'nun açıklayacağı fiyatı bekliyor. Dünya da fındığın yüzde 75'ini üreten Türkiye'de, fındık yabancı sermayenin tekeline emanet edilirken, İtalyan şirketi Ferrero'nun açıkladığı fiyat üzerinden alım yapan serbest piyasa da fındık resmen değer görmüyor. Ülkemizdeki fındık spekülatörlerine karşı üretici, TMO'nun açıklayacağı fiyatı merakla bekliyor.

BEKLENTİ BÜYÜK

Fındığa vuran hastalık ve Ordu'da yaşanan sel felaketinden dolayı rekoltenin bu yıl düşük olması bekleniyor. Fındık üreticisi rekoltenin düşük olmasından dolayı fiyatların yüksek olmasını bekliyor. Geçtiğimiz günlerde İtalyan şirketi Ferrore'nun açıkladığı 11. 50 TL'lik komik fındık fiyatı üreticiyi hayal kırıklığına uğratmıştı. Şirketin açıkladığı fiyata üretici ilgi göstermeyen üreticiler şimdi de gözünü TMO'nun açıklayacağı fındık fiyatına çevirdi.

FINDIK İTİBAR GÖRMEK İSTİYOR

Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünü olan fındık bölgede 500 bin çiftçinin geçim kaynağı oluşturuyor. Fındık üreticisi birçok ülkede gördüğü değeri ülkemizde göremezken, bu durum dünyanın en kaliteli fındığını üreten Türkiye'de üreticinin belini büküyor. Türkiye'de fındığın itibar görmemesi üreticiyi toprağına küstürüyor.

STRATEJİK ÜRÜNÜMÜZE SAHİP ÇIKIN

Bir türlü rekolte tahmin fiyatını açıklayamayan TMO'nun, fındık fiyatını da açıklamaması üreticilerin sert tepkisine neden oluyor. Uzmanlar, açıklanacak fındık fiyatının fındık üreticilerini memnun etmesi gerektiğini vurgulayarak, stratejik ürünümüz fındığa sahip çıkılması çağrısında bulundular.