Yem fiyatları konusunda değerlendirmelerde bulunan TÜRKİYEM-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Karakuş, bu yıl dünya borsalarında yem fiyatlarının önemli ölçüde arttığını belirtti. Dövizdeki artışın da sektörü olumsuz etkilediğini dile getiren Karakuş, yem fiyatlarını yüzde 15 artırmak zorunda kaldıklarını hatırlatarak, “Önümüzdeki aylarda bunu düzeltip, yem fiyatlarına zam yapmamaya gayret edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer yandan Türkiye'nin tarım ürünlerinde kendine yeterliliğini her geçen gün kaybettiğini belirten Karakuş, şunları kaydetti:

"Bu sosyolojik bir değişim, köyden kente göçüyoruz, ekili alanlar daralıyor. Tarım ürünleri üretiminin karlı hale getirilmesi lazım. Ekim alanlarında birim alandan maksimum verim elde edebilmek için modern tarım teknikleri kullanılmalı, biyoteknoloji yakından takip edilmeli. Tarımla uğraşan insanların tarımsal faaliyetinden düzenli ve yeterli gelir elde etmesi lazım. Bugün 32-35 lira et fiyatına 'pahalı' demek katliamdır, üretici zarar ediyor, ahırlar boş. Bizim derdimiz uygun fiyata et yedirmek. Perakende satışta etteki KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi çok önemli. Biz sektör olarak kırmızı et ve karkas hayvan ithalatına karşıyız."

TARIMDANHABER