Et ve Süt Kurumu, süt regülasyonu kapsamında üreticiden aldığı sütün karşılığında ürettiği süt tozunu ikinci kez iç piyasaya satacak. Ancak ikinci ihalede yüklü miktarda bir satış yapılacak. İlk ihalede sanayiciye yurt dışına ihraç şartı aranmadan 5 bin 468 ton süt tozu satılırken, ikinci ihalede 21 bin 224 ton satılacak. İç piyasada kullanmak için bu kadar yüksek miktarda süt tozunun satılacak olması süt fiyatlarını nasıl etkileyeceği ise önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak.

ESK BU İHALE İLE STOKLARIN YARISINI ERİTECEK!

Satılacak bu süt tozu, Et ve Süt Kurumu'nun elindeki stokun yarısına tekabül ediyor. Alınan bilgilere göre Et ve Süt Kurumu'nun stoklarında yaklaşık 50 bin ton süt tozu bulunuyor.

BÜYÜK BİR ÇELİŞKİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Süt üreticisini korumak için süt regülasyonu kapsamında üreticiden alınan sütün karşılığında üretilen süt tozunun ihraç şartı aranmadan sanayiciye satılacak olması büyük bir çelişki olarak görülüyor.

SANAYİCİ TALEP EDİYORDU

Sanayici, içeride yeterli miktarda süt bulunmadığını iddia ederek süt tozunun ihraç şartı aranmadan kendilerine satılmasını talep ediyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sanayicinin bu talebine yeşil ışık yakması dikkat çekti.

Diğer yandan, Et ve Süt Krumu'nun stoklarındaki süt tozunun son kullanma tarihinin yaklaştığı ve elden çıkarması gerektiği de ileri sürülüyor.